През изминалата седмица почти всички партии обявиха окончателно листите си за вота за Европарламент на 25 май. Без изненади са имената, поставени на първите, считани за избираеми места. Колоритът обаче се намира малко по-назад в подреждането и включва актриси, милионерски племенници, манекенки, спортисти, някои от които медалисти и мн. др. Всички листи имат по 17 кандидати.

При евровота обаче има и интрига. Ако поне 5% от гласувалите за дадената листа предпочетат определено кандидат от нея, дори и номиниран на последното 17-о място, то той може да измести водача. 

Ето кои са водачите на листи и техните известни "подгласници", които имат шанс чрез преференцията да станат следващите пратеници на България в Брюксел. Общият брой на нашите евродепутати трябва да е 18 души.

ГЕРБ - нещо старо, нещо назаем

В момента ГЕРБ има 7 представители в ЕП, а амбицията й е поне да запази този брой, но със сигурност да има двама повече от БСП.

Водач на листата е бившият министър по управление на еврофондовете Томислав ДончевВтори и трети са настоящите евродепутати - Андрей Ковачев и Мария Габриел.

1. Томислав Дончев    2. Андрей Ковачев    3. Мария Габриел

На пета позиция от формацията са избрали да поставят Ева Паунова. Паунова е съветник на евродепутатката от ГЕРБ Илияна Иванова. Те я бивша манекенка, работила за италианска модна агенция. С партията обаче я свързва още нещо. Лично. Тя е кръстница на последното дете на Цветанов - София.

Колорит привнасят и Асим Адемов и Селиме Кърджалиева, бивши директори на училищата в Гърмен и в шуменското село Венец. Уволнени със скандали, защото, според тях, не подкрепяли ДПС. 

ГЕРБ обаче ги припозна. В унисон с политиката си да номинира хора от смесени региони с българо-турско население. Представяйки ги преди ден, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че са били репресирани заради противопоставянето си на Движението

Ева Паунова

БСП - лидери, Ку-ку и тинк-танкове

В момента БСП има четирима свои пратеници в ЕП, като амбицията й е след 25 май да ги увеличи с още двама. 

Водач на листата е лидерът Сергей Станишев, втора е сегашната евродепутатка Илияна Йотова, а трети - бившият парламентарен шеф Георги Пирински

1. Сергей Станишев      2. Илияна Йотова     3. Георги Пирински

Колоритът в листата на ГЕРБ се състои от четвъртия - депутатът Петър Курумбашев - известен като един от бащите на култовото тв предаване "Ку-Ку", както и от Достена Лаверн. Лаверн е пета. Тя е учен като основен обект на изследванията й са са българските тинк-танкове. Свеж полъх е и осмият в листата - острото перо на партийния вестник "Дума" Александър Симов. Симов бе един от громителите на антиправителствените протести, но не грубо, а с вроденото си чувство за хумор.

5. Достена Лаверн        8. Александър Симов

ДПС - една голяма НЕизненада

Евродепутатите на ДПС в момента са трима като почетният председател на Движението Ахмед Доган поиска четирима.

Първа в листата е сегашната пратеничка на ДПС в Брюксел Филиз Хюсменова. Втори, както вече е едва ли не печално известно, е депутатът и неосъществен шеф на ДАНС Делян Пеевски. Трети е заместник-министърът на отбраната Неджми Али. Номинацията на Пеевски лидерът Лютви Местан описа като "трудно решение", но пък ДПС направи всичко възможно да го бетонира в ЕП, променяйки вида на бюлетината и давайки заявка, че ще агитират така, че избирателите да не използват преференция.

1. Филиз Хюсменова          2. Делян Пеевски          3. Неджми Али

Интересна е фигурата на поставената под номер 9 Севим Мусак. Младо момиче от Мадан, която е известна и с това, че е племенница на мултимилионера, емигрант в САЩ Шефкет Чападжиев. Самата Мусак обаче предпочита кариерата й да не се свързва с богатия чичо в Щатите, за какъвто иначе всички си мечтаят.

Определено любопитен е и третият в листата на ДПС - бившият боксьор и ексобщински съветник в Пловдив Яшар Асан. Асан е роден е и винаги е живял в ромския квартал Столипиново. Известен е в Града под Тепетата, а благодарение и на пламенната му подкрепа, бе взето решение за издигане на паметник на капитан Петко Воевода в града.

10. Яшар Асан        9. Севим Мусак 

АТАКА - ясен Волен, неясна листа

Засега от АТАКА не са обявили листата си и не се знае кога точно ще стане това. Знае се само, че водач, разбира се, ще е лидерът на партията Волен Сидеров. 

1. Волен Сидеров

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - сите лидери заедно

Реформаторите си имат един евродепутат, или по-точно несъществуващата вече Синята коалиция. Това е Светослав Малинов. Надяват се на двама-трима.

В листата им място са намерили всички лидери на партии в коалицията. Първа е Меглена Кунева (Движение "България на гражданите). На второ място е Светослав Малинов. Трети епредседателят на СДС Божидар Лукарски. След тях в подредбата се нареждат още двама лидери Корман Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойство",) и Николай Ненчев (БЗНС). Лидерът на ДСБ Радан Кънев се спотайва на последното 17-то място. Но така или иначе заяви, че няма амбиция за мандат в ЕП.

  1. Меглена Кунева  2. Светослав Малинов   3. Божидар Лукарски 

Типично за десните у нас, Реформаторите поеха към Европарламента с два скандала. Първо изтече клипче, в което "подгласникът" на Кунева Малинов я нарича "червена кукувица", а после се оказа, че предизборно клипче на коалицията е било крадено от американска кампания.

Иначе в листата на Реформаторите, на 11-о място е поставена и една актриса. Валерия Кардашевска е от квотата на БЗНС. Тя е преподавател по актьорско майсторство в Театрален колеж "Любен Гройс" и по сценична реч в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА - обрачът около Бареков

Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков обяви, че партията му ще има до четирима евродепутати и сложи себе си начело на листата. Щял да е Брюксел до предсрочните избори. Иначе в самата листа няма изненади. Всички са приближени до Бареков лица, членове на партията, някои от които в управлението й, "евромайки", лидери на коалиционните партньори и т.н.

Първи е Николай Бареков, втори зам.-председателят на партньорската ВМРО Ангел Джамбазки, трета е Рада Коджабашева, един от зам.председателите на ББЦ. 

1. Николай Бареков       2. Ангел Джамбазки      3. Рада Коджабашева

Лидерът на Земеделския народен съюз и "депутат на Бареков" Румен Йончев е под номер 4, а последен е този на воеводите - Красимир Каракачанов. "Евромайката" и бивша атакаджийка Калина Крумова е на 14-о място. Хитът е двукратната златна медалистка - спринтьорката Тезджан Наимова. Тя е под номер 13.

АБВ - oldies but goldies (стари, но златни)

Председателят на АБВ - президентът (2002-2012) Георги Първанов прогнозира, че формацията му ще изпрати в ЕП трима евродепутати. Листата заложи на стари и познати лица - политици, интелектуалци.

Първи е настоящият ервродепутат - отцепникът от БСП Ивайло КалфинИзвестна изненада бе второто място. То е отредено на съветника на Първанов от времето му на "Дондуков" 2 и бивш шеф на Генералния щаб на Българската армия - ген. Михо Михов. Листата е подмладена от третия в нея - финансистът на АБВ Константин Проданов.

1. Ивайло Калфин              2. Михо Михов           3. Константин Проданов

Интересният елемент в листата на АБВ се намира под номер 14. Цветан Антов е бивш баскетболист, основен състезател на Спартак (Плевен), Лориен (Франция) и Лил (Франция). След прекратяването на състезателната си кариера Антов става старш треньор на отбора си Спартак, а по-късно и президент на клуба.