Планът „Юнкер” постигна значителен резултат за 2015 година – 50 милиарда евро допълнителни инвестиции в икономиката на Европа.

Това заяви днес пред БНР зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

 „Първият и най-важен приоритет беше и остава да се увеличат инвестициите в Европа, за да има повече работа за хората, да имаме по-конкурентоспособна икономика и успехите са налице”, коментира Георгиева изминалия едногодишен период от избирането на настоящата Еврокомисия. „Не много забележим, защото вниманието ни е насочено - и с основание - към кризата с бежанците в момента, но планът „Юнкер” не само вече работи, а и има значителен резултат. Това за Комисията и Европа е голямо постижение и е голямо постижение лично за мен.”

България е една от страните, в които планът „Юнкер” първи е заработил с кредити за малки и средни предприятия.

"Освен плана „Юнкер”, второто нещо, което виждаме, че вече върви напред и работи, са действията, свързани с разширяването и задълбочаването на вътрешния пазар. Общият ни пазар за нас е най-голямата конкурентна сила на ЕС. По отношение на капиталовия пазар имаме приета програма, определихме параметрите на Енергийния съюз и по някои от параметрите в областта на газовите връзки и възможността да работим като един пазар вече имаме конкретни проекти и програми, които се изпълняват", допълни комисарката.