Преди дни Клуб Z писа за петиция за касиране на местните избори в сайта peticiq.com, събрала тогава 1600 души. До днес те са над 2000, което може и да не изглежда много като хора, подписали се в интернет - чували сме за много по-големи. 

От другата страна обаче, около 1300 души е оптимумът, с който много социологически агенции се задоволяват като представителна извадка. И, според майсторите на занаята и в чужбина, такава бройка, ако бъде анкетата добре и коректно направена, дава доста реалистични резултати, независимо от темата.

Освен възможността да публикувате и подписвате петиции, сайтът peticiq.com предлага и полезна статистика - класация на най-подписваните петиции от началото на създаването си. Един поглед върху топ 10 от 2012 г. досега (от създаването на сайта) дава интересна гледна точка върху ключовите теми за нас.

Ето и първата класация - топ 10 за "всички времена" (от създаването на сайта през 2012 г):

1. Не на връщането на цигарения дим в заведенията - 73 148 (2012-12-04)

2. Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия - 63 024 (2013-08-02)

3. Петиция за създаване на Зоополиция към областните дирекции на МВР - 34 712 (2014-09-21)

4. За сваляне на имунитета на Волен Сидеров - 2013-06-17 - 33 628 (2013-06-17)

5. Максимална ефективна присъда за Е.Ковачева и реформи в АГ сектор - 25 679 (2015-04-24)

6. Награждаване на българските граничари от Средец - 24 724 (2015-10-16)

7. В подкрепа на правителството на Бойко Борисов - 22 347 (2013-02-20)

8. Петиция срещу гигантска ферма за норки край Стара Загора - 20 504 (2015-04-30)

9. Петиция за възрастов праг за получаване на помощи при бременност - 14 164 (2014-06-09)

10. Ние искаме оставката на членовете на управителния съвет на БФВ! - 14 112 (2012-05-15)

Първата петиция е стара, още от самото начало на сайта - през 2012 г., но очевадно засяга въпрос, който е интересувал много българи по това време. И не случайно - петицията започва на 12 април, а депутатите взимат през май решението за пълна забрана на тютюнопушенето в заведенията. Решението влиза в действие на 1-ви юни.

През 2013 г. започва и петицията за "разпускане на ДПС" като незаконно регистрирана партия. Голямото количество подписи, разпръскани из времето, демонстрират очевидно мнението на част от българското общество за Движението за права и свободи, което въпреки критиките остава стабилна партия и поддържа вече десетилетия идеално трето място, участвайки често като балансьор в управлението.

Третата петиция, за създаване на Зоополиция, бе подкрепена като идея от "Господари на ефира" и се разви впечатляващо бързо за тема,  стояща някак  встрани от злободневните. Вече се работи по законодателство за създаването на такова звено, за което МВР са се ангажирали да бъде предложено в парламента до края на годината.

"За сваляне на имунитета на Волен Сидеров" звучи като от последните дни, нали? Да, но анкетата започва още през 2013 г. Всъщност, има няколко анкети с по няколко хиляди гласа, които грубо казано отбелязват всеки скандал, предизвикан от лидерът на "Атака" в последните години. По всичко личи, че за последните три случая няма нужда от петиция - тази седмица временна комисия се произнесе за отнемането на имунитета на Сидеров заради "случая с клекшопа", както стана известна скандалната вечер, предстои и обсъждането за двете му нахлувания в НАТФИЗ.

Тази пролет грозен случай стъписа обществото - акушерка преби новородено в болница "Софиямед". Дело, експертни изказвания, оправдания от болницата... и все още не са ясни мотивите на Ковачева, с години трудов стаж в болничната ни система. Видно е, че темата е разтърсила много хора.

Съвсем скоро граничар уби мигрант на границата. Случаят още се изяснява, но засега основната теза е, че един от тримата граничари, хванали група от над 50 бежанци, е уцелил смъртоносно един от тях след рикошет. Обществото се разцепи по темата - много обвиниха граничарят Вълкан Хамбарлиев в убийство. По-умерените просто настояваха да се провери внимателно случая. Друга солидна част пък поискаха да се награди граничарят и колегите му за изпълнението на дълга им.

На 7-мо място е стара тема, но интересна и днес - 22 347 души са подписали през февруари 2013 г. петиция в подкрепа на правителството на Бойко Борисов. По-голямата част от тях са гласували в първите два-три дни на петицията. Интересното е, че тя е създадена точно на 20-ти - когато след дълги протести и запалване на няколко души пред институциите Борисов подаде оставка и приключи работата на първия си кабинет.

Още една природозащитна петиция е в топ 10 - срещу гигантска ферма за норки край Стара Загора. Въпреки малките протести и наличието на някакъ обществен отзвук, засега няма развитие по темата със завода. Наскоро собствениците на фермата, които притежават и птицефермата "Градус" Иван и Лука Ангелови станаха "Агробизнесмени на 2015" в конкурса на в. "Български фермер".

Петиция номер 8 е за възрастовия праг за помощи при бременност.  Ако не създадена, темата  поне бе популяризирана от Патриотичния фронт. Целта й всъщност е да спре плащането на майчински за представителите на етноса, който най-сериозно страда от проблема с ранната бременност - ромския. Въпреки очевадното погазване на човешки права, идеята имаше поддръжници.

Макар последната петиция да е от май тази година, темата за българския волейбол е скорошна - със своите радости и разочарования от все пак страхотното представяне на националите ни на Европейското първенство. Няколко оставки имаше от БФВ през последните месеци, но тази подписка всъщност ги счита за некоректни и се обръща към, според тях, ядрото на проблема - управителния съвет. Подписката е най-вече критика към президентът на Българската Федерация по Волейбол инж. Данчо Лазаров и членът на Управителното бюро Любо Ганев.

 

Десет теми, десет проблема, повечето от които са останали или са се развили и до днес. Добрата новина е, че при някои, като идеята за Зоополиция, има промени в положителна посока. При други темата е може би приключила напълно - тютюнопушенето в заведенията едва ли някога ще се върне, Борисов 1 вече си отиде и две-три години по-късно управлява Борисов 2. Трети пък са циклични - изглежда докато не бъде осъден, Волен Сидеров ще получава искания за имунитета си по няколко пъти в годината.

Коректно е да се отбележи, че това са топ темите на една конкретна демографска група - по-млади хора с достъп до интернет, които са активни в мрежата и явно се интересуват от политически теми. Много са готови да застанат със собствено си име зад една идея, което е окуражително на фона на десетките хиляди анонимни тролове в информационните сайтове. Но за добро или лошо това не е представителна извадка от българския народ. Въпреки това може да е един от многото инструменти за наблюдение на обществото.