Двама сирийски журналисти бяха убити в югоизточната турска провинция Шанлъурфа, съобщи в. "Хюриет". Жертвите са Ибрахим Абдулкадир - изпълнителен директор на сирийския вестник "Айн Ватан", и Фираз Хамади - репортер от същото издание. Двамата избягали от конфликта в родината си и се заселили в Шанлъурфа. Обитавали са един апартамент.

Журналистите били открити с прерязани гърла от 7 свои сирийски приятели. Предполага се, че зверското убийство е дело на джихадисти от "Ислямска държава" (ИД). Нападателите засега не са идентифицирани.

Твърдите се, че убитите били членове на Свободната сирийска армия (ССА) - умерена бунтовническа групировка, сражаваща се срещу режима на Башар Асад. Абдулкадир и Хамади получавали смъртни заплахи от ИД заради техни репортажи срещу нея.

Турската полиция задържала и седмината сирийци, намерили убитите и уведомили властите. Те ще бъдат подробно разпитани.

Шанлъурфа граничи със Сирия и там ИД е доста активна. През юли джихадисти взривиха бомба пред културен център в град Суруч в същата провинция. Тогава загинаха 20 души.

Същевременно Сирийската обсерватория за човешките права съобщи, че 595 души загинали за един месец от началото на руските въздушни удари в арабската република, предаде Нюз.Ру.

Повечето от жертвите са противници на сирийските опозиционни групировки, включително ИД. Документирана е смъртта на 131 джихадисти. Загинали са също така 279 представители на умерени и радикални организации, сред които и Фронт "Ан Нусра", смятан за местния клон на "Ал Кайда". Убити са и 185 мирни жители, сред които 40 деца.

Руската бойна авиация нанасяла удари в 10 от общо 14 сирийски провинции. Москва твърди, че целите са на ИД. Западът обаче смята, че повечето от атаките са били срещу обекти на умерени формирования и други ислямистки групи, но не и ИД.

САЩ са променили позицията си към Башар Асад, пише в. "Уолстрийт джърнъл". В Белия дом вече били склонни да се съгласят той да остане на поста си в преходния период в продължение на няколко месеца или повече. Това твърди пред изданието високопоставен източник в администрацията на Барак Обама.

Съобщението съвпадна в провеждащата се във Виена среща за Сирия с участието на над 10 държави. Тя последва разговорите на сирийската "Четворка" - САЩ, Русия, Турция и Саудитска Арабия.

САЩ ще обсъждат съдбата на Асад със съюзниците си, включително Турция. Вашингтон работи над резолюция, включваща прекратяване на огъня. Там не се съдържа преждевременно решаване на въпроса за бъдещето на сирийския лидер.

Във Виена американският държавен секретар Джон Кери активизирал разговорите си с главните противници на Сирия в лицето на Турция, Саудитска Арабия и Катар. Той се опитва да получи подкрепата им за дипломатическата резолюция, която ще позволи на Асад да остане на власт в преходния период.