Манипулирането на вредните емисии на дизеловите коли на Volkswagen ще доведе до смъртта на 60 души в САЩ до края на годината, показва доклад на Харвардския университет и Масачузетския технологичен университет.

Аферата "Дизелгейт" гръмна през септември, след като се оказа, че с помощта на скрит софтуер колите успяха да преминат екотестовете, като в същото време излъчват в атмосферата 40 пъти повече азотни окиси по време на движение.

"В живота има различни рискови фактори и вредните емисии са един от тях", казва Стивън Барет, един от авторите на изследването.

Според доклада ще бъде засегнат и здравния сектор, който ще отчете допълнително 31 случая на хроничен бронхит, 34 приети в болница пациенти, 120 000 дни на затруднена активност, 21 000 дни на случаи с респираторни проблеми и 33 000 дни на увеличено използване на лекарства за разширяване на бронхиалните пътища.

Според изследването увеличените смъртност и заболявания ще нанесат щети от $450 млн. на американската икономика. Тази стойност щеше да нарасне до $910 млн., ако Volkswagen не беше изтеглила от пазара автомобилите с монипулирани двигатели.