В края на седмицата в Краков ще има заседание на съда по делото за екстрадицията на Роман Полански в САЩ. Съдбата на 82-годишния режисьор, обвинен в сексуални контакти с непълнолетна, обаче може би вече е предопределена.

„Битува мнение, че Полански не трябва да носи отговорност за деянията си, тъй като е изтъкнат и световноизвестен режисьор. Ние сме абсолютно несъгласни с това твърдение“, заяви бившият премиер Ярослав Качински, чиято консервативна и евроскептична партия „Право и справедливост“ спечели убедително парламентарните избори в Полша.

Случаят с Полански – екстрадиция на полски гражданин по искане на друга страна – беше част от предизборната кампания на партията на Качински. „Право и справедливост“ получи пълно мнозинство с 235 места в парламента и възможността да сформира правителство. Това означава, че скоро предизборните обещания може да започнат да се осъществяват.

Режисьорът на делото през 1977 г.

Углавното дело срещу режисьора беше заведено преди почти 40 години. През 1977-а обвиниха Полански, че е дал алкохол и наркотици на 13-годишната Саманта Геймър, след което е правил секс с нея. Режисьорът призна вината си, за да получи условна присъда, и отиде на изследвания в психиатрична клиника. После обаче съдията, който водеше делото, отхвърли предишните договорености и Полански избяга във Франция. По законите на САЩ такива престъпления нямат срок на давност и могат да бъдат изкупени само с излежаване на присъдата.

Жертвата на Полански – 13-годишната Саманта Геймър.

Американските власти многократно са се опитвали да изискат екстрадицията на Полански от различни държави. През 2009-а той беше задържан в Швейцария, където беше гост на кинофестивала в Локарно, и прекара под домашен арест половин година. Някои от най-известните световни кинодейци се обявиха в негова подкрепа. Имаше обаче и поддръжници на американските власти, сред които Арнолд Шварценегер. В крайна сметка швейцарският съд отказа да екстрадира режисьора.

След бягството си от САЩ Полански водеше активен професионален живот, като, разбира се, избягваше да прекосява Атлантическия океан. През това време засне няколко филма („Смъртта и момичето“, „Деветата порта“ и др.), получи „Оскар“ за режисура за „Пианистът“, участва в международни кинофестивали и спечели множество награди.

Полански има френско и полско гражданство. Франция не предава своите граждани на други държави, а доскоро подобна позиция застъпваше и Полша. Точно преди една година полската прокуратура не намери основания да предаде режисьора на американските власти.

Сега ситуацията е коренно различна. Полският вестник Gazeta.pl отбелязва, че според законодателството на страната давността на престъплението, което е извършил Полански, вече изтекла. Освен това решението на съда в Краков ще бъде с препоръчителен характер. Последната дума обаче ще има министърът на правосъдието, който ще бъде член на бъдещото правителство, сформирано от партията на Качински. Заради това някои европейски медии, особено във Франция, смятат, че екстрадицията на прочутия режисьор вече е предрешена.

Самият Полански не коментира настоящата ситуация. Съдът в Краков разглежда делото му вече половин година и все още не се е произнесъл. Адвокатите на Полански искаха да му осигурят имунитет от съдебно преследване, докато текат снимките на новия му филм, но им беше отказано. Това е лента, посветена на прочутия процес от началото на XX век, т.нар. Афера "Драйфус“.

Площад Славейков