Военното министерство в Москва за първи път призна днес за гибелта на руски войник в Сирия, предаде ТАСС.

Съобщението дойде часове, след като родителите на 19-годишния Вадим Костенко заявиха в интервю за Ройтерс, че са били информирани, че той се е обесил.

Това е първият потвърден смъртен случай сред солдатите след започването на руската военна кампания в Сирия на 30 септември.

"Никога няма да повярвам на версията за самоубийство", каза майката Светлана Костенко. Тя допълни, че се е чула със сина си в събота - деня, в който се твърди, че той е умрял. "Всеки ден говорехме по телефона. В събота той беше весел и щастлив, смееше се", допълва жената.

Властите уведомили родителите, че Вадим се е обесил заради момиче, допълва баща му Александър.

"Той никога не би направил това. Познавам сина си много добре", казва г-н Костенко.

От руското Министерство на отбраната твърдят, че Вадим е сложил край на живота си след дежурство. Според получена във ведомството предварителна информация, базирана на анализ на пратените от него SMS по обилния телефон, изводът е, че той се е самоубил заради края на връзката с приятелката му.

Костенко бил поддържащ персонал към руските военновъздушни сили. Той изкарал редовна служба в армията и подписал професионален договор на 20 юни. Баща му твърди, че го пратили в Сирия на 14 септември, две седмици преди началото на руските удари. При това родителите разбрали, че той е в тази страна, едва след пристигането му там.

Първи за смъртта на Костенко съобщи Conflict Intelligence Team (CIT или Екип за проучване на конфликта). Това е група блогъри начело с Руслан Левиев. Той е разкрил миналата година не една гибел на руски войници в Украйна, макар Москва да твърди, че там няма солдати на срочна служба.

Вадим Костенко е надянал фуражката си на
главата на момиче, вероятно приятелката си.

От CIT първи съобщиха за смъртта на Вадим Костенко още днес сутринта чрез социалните мрежи. Те стигнали до извода, че той не е сред живите, след анализ на профила му в мрежата "В контакте", известна като руския фейсбук. За последно той влязъл там на 23 октомври - ден преди гибелта си. Това обаче може да бъде видяно само от регистрираните като негови приятели.

Вчера новината за смъртта а Вадим е съобщила сестра му Катя Костенко, също във "В контакте". След това няколко приятели на загиналия са изказали съболезнования.

В профила на Вадм Костенко има негова снимки от август с униформа на ВВС. На друга снимка той е сложил фуражката на главата на момиче, вероятно приятелката си.

Преди да замине за Сирия, загиналият служил в 834-и учебен център на ВВС в град Зерноград в южната Ростовска област.

Интересното е, че за смъртта на руски войник в Сирия съобщи американският в. "Уострийт джърнъл" още на 23 октомври. Според изданието солдатът, чието име не се споменава в публикацията, загинал в резултат на непредпазливо боравене с боеприпаси. ИНцидентът станал в същата военновъздушна база, в която бил пратен Костенко.

Според официалните съобщения Вадим Костенко се е обесил на 24 октомври, ден след публикацията на "Уолстрийт джърнъл". Блогъри допускат, че ако твърденията за самоубийството са лъжа, напълно възможно е при инцидента ден по-рано да е имало няколко ранени руски войници. Вадим може да е бил сред тях и да е починал на другия ден от раните си.

На 19 октомври украинското разузнаване съобщи, че в Сирия са загинали 26 руски орски пехотинци, служили в 810-а отделна бригада в Севастопол. И досега официална Москва нито е потвърдила, нито е отрекла информацията.

От базата в Севастопол дори заявиха за Клуб Z, че "това не е частта, която търсите". От военното министерство в Москва вече осем дни не са отговори на писменото ни запитване по този въпрос, въпреки уверенията, че ще то направят "в най -кратък срок".