Община Видин бе кръстена "център на съпротивата срещу електронното гласуване" заради необичайно големия брой Инициативни комитети (ИК), които се създадоха там за референдума. Остава си мистерия защо, има само подозрения.

След като Централната избирателна комисия (ЦИК) редуцира първоначалните заявления за масови регистрации на ИК, тези от Видин останаха само четири - един, заявил, че ще агитира в полза на електронното гласуване и три - срещу него.

При това положение се очаква, че в северозападната община трябва да се е разразила мащабна акция за гласуване с "Не" на въпроса на референдума. Може и да е станало, а може и да не е. Не е задължително. Любопитно обаче е, че във Видинско с "против" въвеждането на електронния вот са гласували по-малко хора отколкото са подкрепили същата тази теза в подписките на трите НЕ комитета, с които те бяха учредени. По закон, за да се създаде ИК, той трябва да получи минимум 2500 валидни подписа на граждани-симпатизанти.

В цялата община Видин гласовете срещу е-гласуването са 6739, сочат протоколите на Общинската избирателна комисия (ОИК). С "Да" са гласували 15 075 души. В същото време трите ИК, които агитираха за "Не", са били подкрепени от общо 10 457 души. Комитетът на Павла Цветкова е бил учреден с 3520 подписа, този на Ивайло Петров с 3437 подписа, а на Емил Иванов - с 3500 подписа. 

Тази извадка не може да се счита за представителна, защото подписи в подкрепа на комитетите може да има от хора от всяка точка на страната (при една много, ама много мащабна организация по събиране на подписи по улиците), но пък е показателна. 

Източник на Клуб Z от ЦИК, който е виждал всичките подписки на Инициативните комитети, разказа още при приемането им, че в по-голямата си част те били меко казано странни. Като например: подредени грижливо точно едно под друго имена, изписани с един и същ почерк, сходство в самите подписи и пр. - нещо, което трудно би могло да се постигне при събирането на подписи на случайни граждани. Затова и източникът ни смята, че реално не са били набирани симпатизанти по класическия начин - с разпънати по улиците маси. Факт обаче е, че ГРАО не проверява друго освен съвпадат ли ЕГН-ата с имената на живи хора.

Иначе и четирите инициативни комитета от Видин - на Цветкова, Петров и Иванов и на Борислава Стоянова, която агитира с "Да", бяха герои в множество публикации на Клуб Z. Всички те насочиха, някои изцяло, други частично, медийните си пакети, които им се полагат още с учредяването им, към свързан кръг от малко известни медии, свързани от друга страна с едно и също лице - бившият НДСВ депутат, сега партньор на БСП - Борислав Цеков. Всеки пакет възлиза на 40 000 лева като ЦИК отпуска парите реално след проверка дали коректно са изпълнени договорите между комитетите и медиите.