Въпреки че изборите са били "мръсни", нечестни и манипулирани, БСП е запазила влиянието си в местната власт.

Такава е равносметката на левицата, стана ясно днес от думите на лидера й Михаил Миков, който даде брифинг в централата на партията.

"Свидетели сме на изключително мръсни избори - проведени в тежка обстановка, с насаждане на страх, притискане, плащане за власт и задкулисни сделки, висок процент на недействителните бюлетини, без достоверно издадени протоколи", заяви Миков.

"Никой все още не знае официални данни за избирателната активност, последните са от 17.00 часа вчера. Оттук нататък има възможност за всякакво натъкмяване на резултатите", допълни той.

По думите му БСП все пак е успяла да съхрани влиянието си в национален мащаб - 31 спечелени общински кметове на първи тур и балотаж в около 70 общини. По отношение на областните градове соцлидерът призна, че левицата губи позиции, няма нито един спечелен кмет на първия тур. Във Враца, Ловеч, Сливен, Шумен, Разград и Перник има шансове на балотажа.

Миков коментира и случая "Волен Сидеров". Според него лидерът на "Атака" е участвал в целенасочена акция по подмяна на дневния ред - случващото се в деня на изборите.