ГЕРБ и ДПС обявиха днес почти по едно и също време листите си за евровота през май. Имената бяха предизвестени.

Без изненада, като изключим тази, която Моника Панайотова поднесе преди ден с отказа си от номиниране, в листата на ГЕРБ влизат голяма част от сегашните евродепутати на партията. Има и малко колорит, поставен на по-неизбираемите задни позиции - обявени за репресирани директори на селски училища, бизнесмен и дори една бивша манекенка за разкош.

Депутатът от ДПС и неосъществен шеф на ДАНС Делян Пеевски пък официално ще е втори в листата на ДПС. Лидерът на движението Лютви Местан обаче призна, че той е провокирал Ирена Кръстева да продаде медиите си, сред които "Телеграф", "Монитор", "Политика" и др. Така тя спасила политическата кариера на сина си.

Влизат като победители

Цветан Цветанов представи листата на ГЕРБ. Снимка БГНЕС

Номинациите на опозицията бяха представени от кадровика на ГЕРБ - заместник-председателят й Цветан Цветанов.

Както лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отдавна обяви, водач на листата ще е бившият министър по управление на еврофондовете и неосъществен финансов такъв Томислав Дончев.

Втори в листата е настоящият евродепутат на партията Андрей Ковачев. Номинацията му бе една от очакваните. Ковачев е един от най-активните ни представители е Европарламента.

Трета е колежката му в ЕП Мария Габриел. На четвърто място е друг от настоящите представители на в Брюксел - Владимир Уручев. 

На избираемата пета позиция от формацията са избрали да поставят Ева Паунова. Паунова е съветник на евродепутатката от ГЕРБ Илияна Иванова. Те я бивша манекенка, работила за италианска модна агенция. С партията обаче я свързва още нещо. Личнп. Тя е кръстница на последното дете на Цветанов - София.

Настоящият депутат - юристът Емил Радев, е шести, което също му дава шансове да влезе в следващия ЕП.

Седми е Андрей Новаков. Той е от квотата на младежката организация на ГЕРБ. Следва го Асим Адемов - уволненият със скандали директор на училището в Гърмен. От опозицията твърдяха, че той е бил освободен от работа, защото не подкрепял ДПС. 

Биотехнологът Стефан Шилев е девети. В миналата кандидатска листа на ГЕРБ той бе на 12-о място. Десети е също още един представител на МГЕРБ - Ангел Филипов. Той работи като контрольор в Мини "Марица Изток".

Следват бившият заместник-министър на отбраната в кабинета "Борисов" Августина Цветкова, Георг Георгиев, също от младежката фракция, Пламен Русев, който бе депутат в миналото Народно събрание. 14-и е предприемачът и член на Старейшини ГЕРБ Анести Тинчев. Следва го още една бивша директорка на училище - Селиме Кърджалиева. Тя бе начело на школото в шуменското село Венец, като освобождаването й от работа също се свързва с това, че не симпатизирала на ДПС.

Мария Гиева и Пламен Борисов са другите последните двама кандидати. Гиева е общински съветник в Раковски, а Борисов - е зам.-председател на Общинския съвет в Перник.

"Влизаме като фаворити в тази битка, целта не е да сме победители на фото финиша, имаме нужда от победа, имаме нужда от много убедителна победа", изтъкна водачът Томислав Дончев.

"Двама депутати повече от БСП в Европарламента е целта на ГЕРБ", обяви на свой ред Цветан Цветанов.

Най-трудното решение за ДПС

Лютви Местан защити номинацията на Пеевски. Снимка БГНЕС

"Най-лесното решение беше Делян Пеевски да не бъде номиниран, така че ние взехме по-трудно - да се съобразим с мнението на структурите и да го издигнем".

С тези думи пък лидерът на ДПС Лютви Местан представи решението на партията да постави Делян Пеевски на второто избираемо място в листата си. Първа е сегашната депутатка от движението в ЕП - Филиз Хюсменова. Трети е заместник-министърът на отбраната Неджми Али. Следват передседателят на младежкото ДПС Илхан Кючук, екоминистърката Искра Михайлова, Станислав Анастасов, експерт към партията.

Изненадата тук е в третото място. До последно се смяташе, че за него се борят Кючук, който има номинация от всички 28 областни организации на партията и Михайлова.

Местан обърна специално внимание на номинацията на Пеевски, посвещавайки на нея почти цялата пресконференция. Ето как той обоснова решението на формацията да го прати на сигурното второ място:

оминацията идва от почти всички областни структури на ДПС. Онова, което той е чул и усетил в изказванията на областните председатели, може да се обобщи в следното - те са номинирали реалния човек, реалния политик Пеевски, а не онзи, когото виждат като сатанизиран образ. От структурата в Пазарджик са обявили, че не са регистрирали нито едно отсъствие на Делян Пеевски от заседания на областния съвет на организацията, нито един неизпълнен ангажимент и за това чистосърдечно са го номинирали". 

"Гледам Пеевски, пускам екрана и виждам друго лице", заявил председателят на структурата, от която Делян Пеевски е два пъти народен представител, каза още Местан.

От изказването на председателя на ДПС обаче стана ясно и че не само заради номинациите от 25 области Пеевски се е устремил към ЕП, а и заради личната намеса на Местан. Той бил човекът, заради когото Кръстева се разделя с медийната си група. Това пък стана малко след като самият Пеевски обяви, че притежава медии и чрез тях е бил каран да опъва чадър.

"Анормално е един политик да има медии, казвам го категорично - това е укоримо. Поради тази причина неотдавна съобщих, че съм поставил проблема за медиите и Пеевски. Отправих силна препоръка, за да не кажа и по-силна дума, той да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща кариера в ДПС. Струва ми се, че препоръката е чута и научих, че той вече не е собственик и на вестници", посочи Местан.