"Булгартабак холдинг" разпространи съобщение, с което призовава, "да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес."

Позицията е по повод споровете около увеличенията на минималните осигурителни прагове, обявени от вицепремиера Ивайло Калфин. Първоначалните планове предвиждаха изключение за работещите в цигарените фабрики, които в България са две - "Булгартабак" и "Кингс табако". 

Радан Кънев обвини Калфин, че така помага на ДПС и нейния депутат Делян Пеевски, който е съсобственик в "Булгартабак". 

Накрая премиерът Бойко Борисов нареди на Калфин да се откаже от намеренията си за облекчения и да увеличи всички минимални осигурителни прагове. Това пък бе прието с неодобрение от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

 

Предлагаме пълния текст на позицията на "Булгартабак":

Призоваваме да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес. 

“Булгартабак” е един от най-големите данъкоплатци в България. Всяка година внасяме близо 800 млн. лв. данъци. Ние сме и един от най-големите работодатели.

Плащаме социалните осигуровки върху база, която е пет пъти по-висока от минималните осигурителни прагове, а за нас работят около 5200 души. Работещите в групата имат доходи многократно надвишаващи минималния осигурителен доход. И няма нито един служител, който да е осигуряван на минималния праг.

Обръщаме се към всички политици и им припомняме, че тяхната роля е да допринесат за изграждане на стабилна законодателна среда и икономика на светло, а не да правят опити да изкарват политически дивиденти за предстоящите на 25 октомври местни избори.