Шефът на "Лукойл България" Валентин Златев разпространи изявление по повод сагата с Къщата с ягодите, която е негова собственост. Намеренията на бизнесмена са сградата, която е паметник на културата да бъде разрушена и издигната отново в оригинален вид. Това разпали страсти, че се посяга на архитектурната памет на столицата и темата стана част от предизборния дебат за кметското място в София.

Снимки: Веселин Боришев

 

Ето изявлението на г-н Златев, което публикуваме без съкращения и редакторска намеса:

По повод безпрецедентния шум, повдигнат през последните предизборни дни около Къщата с ягодите, която имам честта да притежавам, бих искал да заявя следното:

От момента, в който преди 3 години придобих собствеността върху къщата на “Сан Стефано” 6, до днес, единствената ми цел е била този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда. За изпълнението на тази задача бе привлечен екип от отлични специалисти в областта на архитектурата и строителството, който да прецени най-добрите начини за това. 

От самото начало на процеса инвестиционният проект се е движил винаги неотменно според законовите и нормативни изисквания - във всяка процедура, по всяка стъпка, през всички инстанции. Досега са направени няколко отделни  експертизи на текущото състояние на сградата. Всяка от тях е стигнала до едно и също заключение: че къщата има тежки конструктивни проблеми, дължащи се както на материалите, използвани при нейното строителство през 30-те години, така и на неадекватни ремонтни и строителни дейности,  извършени от предишни нейни собственици през 90-те години. Искам изрично да отбележа, че тези неадекватни намеси – включително етажни достроявания и пристройки - са ставали с разрешението на бившия Институт по паметниците на културата, който очевидно тогава не е отдавал особено внимание на запазването на автентичността на това архитектурно бижу. 

Понастоящем единствената инстанция, или по-скоро част от нея, която не приема заключенията на направените досега експертизи, са няколко експерти от наследника на въпросния институт – НИНКН. Поради това бе направена още една  независима експертиза, чиито заключения са били представени пред Експертния съвет към Министерството на културата и която е потвърдила изводите на предишните. Дори и след нея неназовани експерти от НИНКН продължават да твърдят, че има други начини за разрешаване на конструктивните проблеми, без обаче да посочват какви, нито да гарантират с името, авторитета и подписа си, че въпреки мнението на пет екипа от специалисти-инженери и строители, къщата е достатъчно конструктивно стабилна.  

Проектантският екип и аз, като инвеститор, сме изпълнили абсолютно всички препоръки от различните инстанции по проблема, как сградата да запази автентичния си архитектурен вид, като в същото време да отговаря на съвременните норми и изисквания за жилищна сграда. Ние обаче няма как да се съобразим с несъществуващи предписания, колкото и намеци за други, корупционни пътища за решение да ни бъдат отправени, колкото и протести да бъдат организирани и колкото и да бъде експлоатирана предизборно темата. Като инвеститор заявявам, че всяко конкретно и обосновано предписание на НИНКН за изпълними мерки по решаване на конструктивните проблеми на Къщата с ягодите ще бъде взето предвид.