Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шефът на "Лукойл България" Валентин Златев разпространи изявление по повод сагата с Къщата с ягодите, която е негова собственост. Намеренията на бизнесмена са сградата, която е паметник на културата да бъде разрушена и издигната отново в оригинален вид. Това разпали страсти, че се посяга на архитектурната памет на столицата и темата стана част от предизборния дебат за кметското място в София.

Снимки: Веселин Боришев

 

Ето изявлението на г-н Златев, което публикуваме без съкращения и редакторска намеса:

По повод безпрецедентния шум, повдигнат през последните предизборни дни около Къщата с ягодите, която имам честта да притежавам, бих искал да заявя следното:

От момента, в който преди 3 години придобих собствеността върху къщата на “Сан Стефано” 6, до днес, единствената ми цел е била този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда. За изпълнението на тази задача бе привлечен екип от отлични специалисти в областта на архитектурата и строителството, който да прецени най-добрите начини за това. 

От самото начало на процеса инвестиционният проект се е движил винаги неотменно според законовите и нормативни изисквания - във всяка процедура, по всяка стъпка, през всички инстанции. Досега са направени няколко отделни  експертизи на текущото състояние на сградата. Всяка от тях е стигнала до едно и също заключение: че къщата има тежки конструктивни проблеми, дължащи се както на материалите, използвани при нейното строителство през 30-те години, така и на неадекватни ремонтни и строителни дейности,  извършени от предишни нейни собственици през 90-те години. Искам изрично да отбележа, че тези неадекватни намеси – включително етажни достроявания и пристройки - са ставали с разрешението на бившия Институт по паметниците на културата, който очевидно тогава не е отдавал особено внимание на запазването на автентичността на това архитектурно бижу. 

Понастоящем единствената инстанция, или по-скоро част от нея, която не приема заключенията на направените досега експертизи, са няколко експерти от наследника на въпросния институт – НИНКН. Поради това бе направена още една  независима експертиза, чиито заключения са били представени пред Експертния съвет към Министерството на културата и която е потвърдила изводите на предишните. Дори и след нея неназовани експерти от НИНКН продължават да твърдят, че има други начини за разрешаване на конструктивните проблеми, без обаче да посочват какви, нито да гарантират с името, авторитета и подписа си, че въпреки мнението на пет екипа от специалисти-инженери и строители, къщата е достатъчно конструктивно стабилна.  

Проектантският екип и аз, като инвеститор, сме изпълнили абсолютно всички препоръки от различните инстанции по проблема, как сградата да запази автентичния си архитектурен вид, като в същото време да отговаря на съвременните норми и изисквания за жилищна сграда. Ние обаче няма как да се съобразим с несъществуващи предписания, колкото и намеци за други, корупционни пътища за решение да ни бъдат отправени, колкото и протести да бъдат организирани и колкото и да бъде експлоатирана предизборно темата. Като инвеститор заявявам, че всяко конкретно и обосновано предписание на НИНКН за изпълними мерки по решаване на конструктивните проблеми на Къщата с ягодите ще бъде взето предвид.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

един

Да бе, верваме ти..... :-)

Исак-OFF

Къщата е в съседство с "Шипка" 6 - имот на руското посолство и дом на руската техника и култура; ИСКАТ ДА НИ ГО ВЗЕМАТ, защото Вальо Нафтата е руски агент!

Простак и руска подлога да мисли за България - абсурд!

socialen

Да я взривят с гранатомет от някой гербаджия и да построят на нейно място Къщата с Тиквите!

socialen

Простотията тука е пълна! Цялата марта втасала, тръгнали да се занимават и будалясват простия Електорат с някаква съборетина.

socialen

Безработицата е тотална. Хората нямат никаква перспектива. Децата им бягат от нашата дясна, асоциална - неолиберална, либертарианска, пазарнофундаментална, обективистка и монетаристка - олигархична кочина, а те се занимават с някаква съборетина. Да я разрушат и на парцела да направят жилища за бездомни.

само три коментара?

Игорь Иванович, нефтяной магнат

Это не дом, а жалкая и нищебродская лачуга. Снести на.уй и построить дворец, как подобает нашему уважаемому партнеру.

Колко сте прав,братушка!Нашата пета колона има нужда от шлифовка.Но вие се разперихте на няколко континента,а те (вашите сабаки)поизпушиха тук.Стимул трябва!(в долари)

65

Просълзих се! Добре че не си купи Casa Batlló в Барцелона. Или Хеопсовата пирамида.

65

Цоци, айде отивай да се наспиш? Днес не ти е ден, както винаги.

итака

Хайде да помислим - нискочелият собственик дали наистина разбира, че владее "архитектурно бижу"?

Хайде да помислим: ти като си "високочел", що не въртиш бизнес като неговия?

костюмар

много се кефя на всеки, който дава съвети на успелите. Запазете си съветите за вас си, следвайте ги и забогатейте!

Щеше да си прав, ако бяха успели по честен път.

Ми що просто не я ремонтираш бе, тъпанар?!?!?

петроф

Специалисти-инженери и строители?? Къде бе?? Чудно е, че се запази къщата на Яблански (тази до Ялта). И там имаше конструктивни проблеми, но бяха решени БЕЗ РАЗРУШАВАНЕ! Като нямат специалисти - ДА СЕ ВНЕСАТ! Не от Италия даже, от Гърция, Турция и Сърбия ако щат да поканят някой! Хората ще дадат съвсем различна експертиза от тази на некадърните "специалисти-инженери" от соц школата, за които събарянето е панацея! Не че в България няма специалисти, но простакът Рашидов и пишман патриоти като Божидар Димитров държат специалистите далеч от администрацията!!

арх

Реставрация е напълно възможна, но на г-н Златев ще му излезе по-скъпо, отколкото събаряне и преизграждане. А и преизграждането дава възможност за вмъкване на някой и друг етаж - примери има по Московска, Оборище, Шипка.. Въпросът сега е, че законът изисква от собственикът на паметник на културата да го поддържа! Ако няма средства за това се допуска държавата да покрие ремонт, но средствата за това после се търсят от собственика. Така че да не ми се правят на ударени нито "бедният" Златев, нито Министерството, а да се започва процедура по РЕСТАВРАЦИЯ! Ако Нафтата няма парички - съществуват процедури в закона за ипотекиране, одържавяване и прочее! И не става въпрос за избори тук, а за националната памет!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.