Сигурен съм, че малцина са издържали докрай почти двучасовия предизборен дебат за София, предаван пряко по БНТ преди два дни. Аз обаче, изгледах цялото предаване, след това го гледах още веднъж на запис и сега ви представям десетте топ глупости, изръсени от кандидатите.

Правя, обаче, уговорката, че това не е показателно за цялостното представяне в дебата или за стойността на програмите на кандидатите.

 

Глупост 1: Нощен транспорт

Твърдение: дайте да правим нощен транспорт

Кой: Всички без Фандъкова

Защо е глупост: Нощният транспорт ще струва доста пари, а търсенето за него е доказано ниско. Кандидат-кметовете традиционно обещават много безплатни неща, допускайки че данъкоплатецът е дойна крава и ще плаща за всичко.

Кое е правилно: Както Фандъкова отбелязва, метрото е вече със значим обхват, тихо е и може да работи до по-късно. Разбира се ако има достатъчно пътници. Не знам някъде по света метрото да е денонощно.

 

Глупост 2: Ще „оправим“ Топлофикация

Твърдение: Аз като дойда на власт, Топлофикация ще цъфне и върже

Кой: Всички без Фандъкова

Защо е глупост:   През последните 15   години, Топлофикация София е на малка печалба само в години и през останалото време е на загуба и вече има задължения надхвърлящи приходите и. Смениха се за тези 15 години няколко кмета и правителства,  Топлофикация става все по-зле. Ако политици и чиновници можеха да управляват фирми, комунизмът щеше да проработи, още да се казваме Народна Република и Тошо Славков да ни е велик вожд.

Кое е правилно: Без да се чака Топлофикация да изпадне в неплатежоспособност, трябва с прозрачна процедура да се привлече някои от световните или европейски лидери в топлофицирането и той да управлява дружеството. Един такъв австрийски и един такъв френски лидер вече управляват повече от успешно варненската и пловдивската топлофикации. Където няма желаещи да се отказват от услугата, а събираемостта на сметките е над 90% и всяка година се подобрява. А в София е малко над 50%.

 

 

 

Глупост 3: Ще изгоним Софийска вода

Твърдение: Аз като дойда на власт, ще изгоня Софийска вода и ще си направя общинско дружество да доставям вода.

Кой: Кадиев и Джамбазки

Защо е глупост: Всички водоснабдителни дружества в България без Софийска вода са държавни или общински ( в София е съвместно дружество межди световния лидер в сектора и общината. И всички са или в лошо, или в много лошо състояние. Има някои буквално катастрофални казуси като Добрич (тройно по-скъпа от софийската вода с над 90% загуби по тръбите), Хасково (двойно по-скъпа от софийската вода и 80% загуби), Враца, Кюстендил (в ликвидация) и т.н. Още повече, Георги Кадиев шокира с изказването си, че Софийска община имала само 20% дял и нищо не получавала. Всъщност, Софийска община е собственост на 100% от инфраструктурата и освен че софиянци пият качествена и евтина вода всяка година стойността на инфраструктурата расте заради правените инвестиции.

Кое е правилно: Да се контролира изпълнението на договора и да се пренесе добрият пример от София в провинцията, където вече имаме градове на режим на водата.

 

Глупост 4: Общината да възстанови спрени лифтове на Витоша

Твърдение: Аз като дойда на власт, общината ще възстанови спрените лифтове на Витоша

Кой: Джамбазки

Защо е глупост: Само 1/3 от лифтовете във Витоша са били общински и те вече са продадени, тъй като бяха на хронична загуба и пред разпад. Лифтовете в момента си имат ясен собственик, който е задължен да не променя дейността на дружеството.

Кое е правилно: Както каза кметът Фандъкова, планът за управление на парк Витоша трябва да се приеме по-бързо и да се позволи на собствениците на лифтове да подменят старите съоръжения. Действащият план ги задължава да не увеличават старите (някои на над 70 години) стъпки и върху тях да монтират нови лифтове и то със същия капацитет – това е абсурдно и невъзможно.

 

Глупост 5: Общината да насели отново центъра

Твърдение: Като се повиши сигурността, 60 000 жилища в центъра ще станат отново обитаеми

Кой: Вили Лилков

Защо е глупост: Хората са се изнесли от тях, защото им е по-изгодно да ги отдават под наем или да ги продадат и в тях да се нанесат офиси.

Кое е правилно: Да не се прави нищо. Центърът в София по естествен път ще се превърне в бизнес и културно средище, каквито са центровете на всички столици и големи градове. Центърът не е жилищен квартал.

 

 

Глупост 6: Още общински полицаи

Твърдение: Още пари за общинска полиция и още полицаи

Кой: Всички без Фандъкова

Защо е глупост: Полиция си имаме и тя се казва МВР

Кое е правилно: МВР да почне да си върши ефективно работата. Второ, трето и пето държавно или общинско МВР няма да са по-различни и просто ще ядат и вече ядат повече пари.

 

Глупост 7: Още общински пари за здравеопазване

Твърдение: Кметът да даде още пари от данъците за общинско здравеопазване

Кой: Календерска, Кадиев, Мирчев

Защо е глупост: Проблемът в здравеопазването е монополът на НЗОК, а не в недостатъчното пари. Бюджетите за здравеопазване се увеличават всяка година, но значително подобрение няма.

Кое е правилно: Демонополизация на НЗОК, поставяне на осигуряването в конкурентна среда и след това (вероятно) ще се наблюдава раздържавяване и на болниците. Но вече контролът върху самите болници ще бъде ефективен, тъй като всяка измама ще удря по „джоба“ на конкуриращите се осигурители. В момента, държавният НЗОК има както слаби законови възможности, така и много слаби стимули да спират източването.

 

Глупост 8: Кадиев имал работа в парламента – регулирал лихви

Твърдение: Кадиев свършил добра работа по регулирането на лихви като депутат

Кой: Георги Кадиев

Защо е глупост: Жоро Кадиев се похвали, че е ограничил лихвите по бързите кредити. Само че законът, който той инициира се провали тотално. И негативните ефекти следствие на проваления закон се стовариха върху потребителите, тъй като днес те подписват десетки нови страници клаузи, за да получат услуга, която доброволно искат. Всеки който разбира от необезпечено потребителско кредитиране знае, че годишният процент на разходи за бързи кредити не е адекватен измерител и повечето икономисти го казахме ясно на Кадиев и депутатите, но те не ни послушаха. Проблемите идват от наказателните такси при просрочие с дребен шрифт. Българинът не е глупав и като взима заем пита колко ще върне. Но е разбираемо да забрави да пита колко ще плати, ако пропусне вноска. И една шепа фирми се възползваха от това и налагат наистина много високи глоби при неплащане на вноска.

Кое е правилно: Законът да се промени и да позволи лихвата да се определя от свободната конкуренция между фирмите предоставящи бързи кредити. А да се регулират и сложи таван на различните видове такси, в това число на наказателните такси.

Кадиев със сигурност има далеч по-полезни дейности, с които да оправдае парламентарното си присъствие от този безспорно провален и изначално объркан закон.

 

Глупост 9: Национализация на ЧЕЗ

Твърдение: Да се одържави ЕРП-то

Кой: Джамбазки

Защо е глупост: Защото имахме държавни ЕРПТа и разходите за разпределение бяха 4 пъти по-високи, а събираемостта в циганските махали беше почти нулева. Днес, събираемостта в много махали и гета е повишена в пъти. Например, EVN днес събира 9 от 10 сметки за ток в Столипиново, а когато държавният НЕК доставяше ток, 9 от 10 цигани изобщо не са плащали там.

Кое е правилно: ДКЕВР вече работи полиберализацията и търговците на ток ще влязат в конкуренция. Електроразпределението ще остане монопол, но неговата регулация и контрол са по-лесни, а дялът на електроразпределението в цялата сметка за ток е под 5%.

Глупост 10: Празните приказки

Твърдение: Бла-бла-бла

Кой: Календерска и Андрей Георгиев водят в точките, но всички се постараха

Защо е глупост: Защото празните приказки прикриват нещо. Може да е незнание, може да е некомпетентност, може да е намерения за корупция.

Кое е правилно: От морална гледна точка е правилно да се каже истината. От политическа – знае ли човек?