Трима нападатели са убити тази нощ в украинския град Мариупол, докато се опитали да щурмуват местна казарма, предаде ИТАР-ТАСС.

Новината съобщи вътрешният министър Арсен Аваков.

300 души щурмували поделение на Националната гвардия в Мариупол - пристанищен и курортен град на Азовско море, известен по съветско време с името Жданов. Тогава той е носел името на Андрей Жданов - сивия кардинал на Сталин, отговарящ за идеологическото възпитание в СССР.

Нападателите хвърлили по военната част десетки запалителни бомби и коктейли "Молотов". Бойците от поделението първо стреляли предупредително във  въздуха, а след това на месо. Убити били трима души. Според украинския сайт 0629.com.ua жертвите са четири. В помощ на украинските сили за сигурност в небето се издигнали два хеликоптера, от които във въздуха били пускани ракети. Така войниците по-лесно виждали пътя към казармата.

Нападателите запалиха микробус край казармата в Мариупол.

13 нападатели са ранени, а 63-ма са арестувани, съобщи министър Аваков. От заловените е иззето значително количество техника, следства за комуникации и телефони на руски мобилни оператори, твърди МВР в Киев. Проверява се самоличността на заловените. Съвсем естествено, те били с камуфлажни дрехи без никакви отличителни знаци.

Ранен при сблъсъци в Мариупол получава помощ.

Часове по-рано проруски сепаратисти завзеха сградата на градската администрация в Мариупол. Те съобщиха, че нямат нищо общо с нападението над казармата.

Твърденията за участието на руски спецчасти в безредиците в Украйна граничат с параноя. Това заяви руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него се създавало впечатление, че единствените боеспособни подразделения в Украйна са различните пресцентрове.

"На САЩ не им трябва война с Русия заради Украйна. А Русия много добре разбира, че американската армия превъзхожда нейната", заяви американският президент Барак Обама в интервю за телевизия Си Би Ес.

Според него Москва не само е анексирала Крим, но най-малкото поддържа действащите в Югоизточна Украйна недържавни въоръжени формирования. "Руската икономика вече отслабна, виждаме бягство на капитали от страната. Действията на Путин вредят не само на Украйна, в перспектива те ще навредят и на Русия", допълни Обама.