Представата за хубава гледка от прозореца на жилището е различна. За някого това е зеленината на Борисовата градина, за друг - кубетата на "Александър Невски" или Витоша. Животът на висок етаж в повечето случаи дава отлична гледка - виждате столицата "като на длан", а Витоша е сякаш на една ръка разстояние.

При това жилищата на висок етаж са "на промоция" - цените им са с около 15% по-ниски, отколкото на тези на едноцифрен етаж.

Справка в сайта imot.bg показва, че средната цена на жилище, разположено на по-висок от 15-ия етаж в столицата, е 732 евро на кв. метър. Докато средната цена на столичните имоти е 846 евро.

Какви са предимствата на живота нависоко? Няма как да ви отнемат гледката, ако някой застрои съседния парцел. Шумът от улицата е много по-приглушен, а през лятото комарите много рядко ще ви притесняват. Жилищният фонд е сравнително нов - повечето сгради са построени през 70-те и 80-те години.

Високи сгради има в почти всички столични квартали с изключение на историческия център. В тях могат да се намерят и изключително маломерни апартаменти, т.нар. боксониери с площ от 30-ина квадрата. Идеално жилище за сам човек или студент. В Зона Б-19 се продава и мезонет на 22-и и 23-и етаж, което е и най-високата локация.

Но има и някои недостатъци. Налага се да използвате асансьор. Обикновено в тези сгради поне половината не работят заради скъпата поддръжка. Във високите сгради има повече апартаменти, съответно и съседи. Събирането на месечните такси в повечето случаи е трудно и затова общите пространства не са в много добър вид. На стълбищните площадки често се изоставят стари вещи и строителни материали, които стоят с години.

Както казахме, средната цена на квадратен метър е 732 евро, но точно при този тип имоти има едни от най-големите разлики в цените.

Офертите започват от 350-400 евро на кв. метър за квартали като "Красна поляна", "Овча купел 2", "Обеля 2" и стигат до над 1200-1600 евро в т.нар. блокове на БОДК в райони като "Изток" и "Лозенец".