Лидерът на ДПС Лютви Местан предаде на избирателите в Доспат специално послание от почетния председател на партията Ахмед Доган. Това съобщи сайтът на движението.

"Уважаеми братя и сестри, да позволите на страха да победи съвестта ви, е все едно да предадате себе си преди Движението за права и свободи. Повтарям - да позволите на този хищник - страха, да изяде съвестта ви и да гласувате от страх, а не по съвест, означава преди всичко да предадете себе си. Само че аз ви познавам като горди родопчани и вие няма да допуснете това. Точно затова и точно в този миг, искам да ви предам поздравите на създателя на Движението за права и свободи, поздравите на гордия Ахмед Доган, на Сокола, който ми заръча да ви кажа следното: "2011 година ме слушаха, ама май не ме чуха докрай, сега им предайте, г-н Местан, и моята любов, и моята болка, и призива ми: бъдете родопски соколи”. Гласувайте с гордостта и със съвестта си и ще победите!"

Това заяви Местан пред избирателите.

На последните местни избори в Доспат кандидатът на ДПС Пламен Айвазов загуби от Антим Пържанов (ГЕРБ). В Девин кмет стана Цветалин Пенков (БСП). В Девин е спа-комплексът "Орфей", който се свързва с името на Доган. Язовирът "Цанков камък", за който Доган получи консултантски хонорар от 1,5 млн. лв. също е в този регион.

"Доспат и Девин са едновременно голяма грижа и болка за ДПС. Ето това дойдох да споделя с вас, да споделя причината, поради която губим изборите. Не политически, не идеологически, губим ги заради нещо друго", каза Местан.

Според него "при свободен избор, при гарантиране на свободна воля на избирателите от Доспат Пламен Айвазов ще спечели изборите с над 70%." 

Според Местан обаче отново има натиск върху избирателите. Той каза, че получава хиляди сигнали, че отново горските служители и другите държавни служители се занимават с пряка партийна пропаганда в полза на други политически сили.

"Имам призив  - основно към управляващите партии и към основния управляващ субект. Поне през последните три дена от кампанията избирателите от Доспат да бъдат оставени на мира и да могат да изразят свободно волята си, т.е. да гласуват по съвест!. Не позволявайте на този хищник - страха, да изяде съвестта ви"

С тези думи се обърна местана към избирателите на ДПС.