Режисьорът Дейвид Линч обединява сили с журналистката Кристин Маккена, за да отвърне на "глупостите", обкръжили живота и работата му. Двамата ще пишат книга, чиято поява е планирана за 2017 г.

"Има толкова много глупости около мен, в книги и навсякъде из интернет", казва в свое изявление Линч. То бе публикувано от британското издателство "Кенънгейт", което държи правата за предстоящите мемоари. "Искам да събера цялата вярна информация на едно място, за да може ако някой иска да узнае нещо, да го открие там. И не бих го направил с другиго освен с Кристин", уточнява той

Съавторката на Дейвид Линч следи неговата дейност още от едно интервю с режисьора в края на 70-те години, което по негови признания му "отвяло главата".

И както феновете на "Гумена глава", "Туин Пийкс" и "Мълхоланд драйв" могат да очакват, новата книга изобщо няма да е просто автобиография, разказва "Гардиън". Базирайки труда си на поредица от интервюта с 90 от приятелите, роднините и колегите на режисьора, Маккена ще вплете историята на кариерата на Линч с неговите собствени размисли за тези срещи и спомените му за рифовете в живота му.

Двойната структура на книгата ще изследва онова, наречено от издателите ѝ "живот на извънредна креативност". Роден през 1946 г., Линч учи изящни изкуства преди да започне да прави кино в началото на 70-те години. Смущаващата визия на първия му пълнометражен филм – "Гумена глава", му носи огромен успех, търговски и сред критиката, който стига до кулминацията си с "Човекът слон", с 8 номинации за Оскар.

Адаптацията му на "Дюн" по Франк Хърбърт е по-скоро провал. След това обаче режисьорът се връща на върха със "Синьо кадифе" – дезориентирано съчетание на психологически ужас и филм ноар. След това идва триумфът с телевизионния сериал "Туин Пийкс".

В момента Дейвид Линч снима трети сезон на поредицата – след около четвърт век от пилотния му епизод, изменил изцяло представите за сериалите. Завръщането на "Туин Пийкс" – също като биографията – е планирано за 2017 г., което ще превърне и момента в подходящ за "преразглеждане на някои от изключителните възходи в кариерата на Линч", добавят издателите и изтъкват, че са на върха на щастието, че имат възможността да работят по книга като тази.

Това няма да е дебют на режисьора на литературния пазар. През 2007 г. той издаде "Да уловиш голямата риба" – изследване на "медитацията, съзнанието и креативността". Тя бе преведена на 26 езика, включително и на български.

 

Източник Площад Славейков