Руските военни сили в Сирия и участието им в бойни операции представляват предизвикателство, с каквото американската близкоизточна политика не се е сблъсквала от най-малко 40 години, коментира във в. "Уолстрийт джърнъл" Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ и един от легендарните дипломати на XX век.

Ударите на руснаците от въздуха в Сирия са последният симптом на разпадането на американската роля в поддържането на реда в Близкия изток, който бе установен след арабо-израелската война от 1973 г., продължава той.

След този конфликт Египет обръща гръб на Съветския съюз и се включва в подкрепяния от САЩ процес, довел до мирни договори между Израел и Египет и Израел и Йордания. По-късно в опита си да превземе Кувейт, Саддам бе победен от предвожданата от Вашингтон коалиция, а след това САЩ бяха начело и във войната срещу терора в Ирак и Афганистан. Кисинджър, припомня всичко това, за да подчертае отсъствието на съветско и руско военно присъствие в района по това време.

Сега геополитическият модел е разбит на пух и прах - четири държави в района - Либия, Йемен, Сирия и Ирак станаха мишени на недържавни формирования, опитващи да наложат властта си. А Иран е най-могъщата страна в района и представлява двойна заплаха за сунитските държави. Защото Иран действа като легитимна държава, съгласно Вестфалската система, а от друга, организира и ръководи недържавни играчи като терористичната организация Хизбула в Ливан и Сирия, Хамас в Газа и хусите в Йемен.

Оттеглянето на Щатите от Близкия изток е дало възможност на Русия да поеме уникална роля в Близкия изток, смята Кисинджър. И допълва, че Москва се страхува отевентуално падане на режима на Башар Асад, което ще превърне Сирия в база за терористични операции, а те ще се разпрострат отвъд Кавказ.

Действията на Русия са геополитически, а не идеологически и целят да разсеят сунитската мюсюлманска терористична заплаха от южните й граници, категоричен е американският дипломат.

Унищожаването на джихадистите от т.нар. Ислямска държава е най-важното сега в района и е по-спешна задача от разправата с Асад, който така или иначе загуби повече от половината територия, която някога контролираше. Ако Русия ограничи усилията си само до борба срещу ислямските терористи, то тогава тя би могла да спре връщането към отношения със САЩ, познати от времето на Студената война, заключава Кисинджър.