"Очаквахме по-различна политика от Реформаторския блок, не само в Пловдив. И Варна е един „прекрасен” пример за политиката им към ГЕРБ. София, разбира се”. Това обяви пред Канал 3 кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Иван Тотев.

Според него причината била, че реформаторите „по-скоро се изнервят”, отколкото да се противопоставят на партньорите си. На изборите щяло да се види, че в много голяма част от страната ГЕРБ успели да обединят около себе си целия десен електорат.

„Ще видите на много места в страната – ще има големи изненади от гледна точка на реформаторите за резултатите, които ще получат. Видяхме една доста недалновидна поредица от решения от страна на реформаторите, включително за големи градове като Пловдив, Варна и София”, каза Тотев.

Според него отношението на реформаторите към кандидатите на ГЕРБ в много градове било „не много коректно”. На въпрос на водещата Илияна Беновска дали „те пускаха компроматите срещу вас – мамин син и т.н.”, претендентът за кмет на Пловдив отговори:

„Нека тези неща да си ги говорим на 26 октомври”. А после допълни: „Имайте предвид, че ние сме голяма партия и знаем много”.

Но обясни, че в „Панорама” по БНТ се видяло много лошото отношение на реформаторите към пловдивски проекти с голямо значение като езерото с фонтаните, например. Тотев силно се засегнал, че фонтанът бил наречен „някакъв си шадраван”, при положение, че всяка вечер 2000-3000 души се разхождали около него и се „припознавал от пловдивчани”.

„Това показва едно малко обидно отношение на реформаторите към ГЕРБ. Няма логика да бъде такова”.

Според него „в политиката има критични моменти, каквито са едни местни избори, в които можеш да видиш дали този партньор е достатъчно стабилен и може ли вашите общи дейности, в случая управление на държавата, да бъдат устойчиви.”

„Това са тестовете, които имат големите партии”, обясни Тотев, но побърза да се поправи, че „реформаторите имат още много време да извървят и много сол да изядат, за да станат голяма партия”.

„Ако имаш претенциите да си голяма партия, айде да го кажем така, трябва да си подготвен, за големите предизвикателства, каквито са едни местни избори, които много изнервят обстановката, но не трябва да се изнервяш и да губиш поведението си и да се отклоняваш, не трябва да си изпускаш нервите. На много места в страната го видяхме, което не е добре за никого”, добави той.

Тотев отказа да отговори на въпроса дали ще стане кмет на първи тур, но заяви, че „имаме самочувствието да очаквам добър резултат в Пловдив”.

 „Отношенията с институциите са много важни за един град”, каза още той, като се похвали, че неговите са отлични, но побърза да се застрахова, че Бойко Борисов е премиер, който не дели кметовете на червени и сини.