БЕРЛИН – Въоръжен с два ножа мъж рани днес тежко Хенриете Рекер, независима кандидатка за кмет на Кьолн. Изборът на кмет на града на Рейн е насрочен за утре. Социологическите проучвания сочат преднина за Рекер (58 г.), чиято кандидатура се подкрепя от партията на Меркел – ХДС, от зелените и от либералите.

Ден преди вота тя се е намирала на предизборен щанд на ХДС на пазара в кьолнския квартал “Браунсфелд”. Изведнъж е била нападната от 44-годишен мъж с нож и наръгана в шията, съобщи християндемократът Юрген Щрал, който е бил на местопрестъплението.

Предизборният щанд, където се е случил инцидентът.

“Нападателят носеше два ножа – един 20-сантиметров, боен, и един по-малък. Мъжът се нахвърли върху г-жа Рекер и започна да я мушка в областта на шията. След това нападна и други хора, които се бяха притекли на помощ. Когато гражданин се опита да усмири нападателя, той започна да крещи – длъжен бил да освоби обществото от хора като Рекер. По щастлива случайност наблизо е била лекарка, която оказа първа помощ на ранената преди да пристигне линейка”, описа случилото се Щрал.

Атентаторът не е избягал от местопрестъплението, където е бил арестуван от пристигнали незабавно униформени. Пред журналисти от местния в. “Кьолнер анцайгер” той заявил, че искал да премахне Рекер заради дружелюбната ѝ политика спрямо бежанците.

Според репортери на “Райнише пост” атентаторът е крещял: “Ще спася Месията! Всичко, което става в този град, е погрешно и ето защо съм решен да ви освободя от такива хора. Трябваше да го направя. Аз браня всички вас.”

Другите жертви на нападението са шефът на предизборния щаб на кандидатката за кмет, както и активисти на ХДС и на либерланата Свободна демократическа партия.

Всички ранени, най-тежко от които Рекер, при която е засегната трахеята, са били приети в Университетската клиника в Кьолн. Състоянието им е стабилизирано, съобщиха от предизборния ѝ щаб. Федералният правосъден министър, социалдемократът  Хайко Маас, остро осъди нападението, наричайки го “ужасен, отвратителен акт”.

Съпартийката му Ханелоре Крафт, премиерка на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, на чиято територия е Кьолн, заяви: “Това е нападение срещу всички нас. Тръпна за ранените и се моля за тях.”

След атентата се надигнаха гласове утрешният вот да бъде отложен. Въпреки това той ще се състои, обявиха от градската управа в Кьолн. Законът предвижда отлагане на избори единствено при смърт на някой от участниците в надпреварата. Тепърва експертиза ще установи дали атентаторът има или не психически отклонения. Очаква се след обед пресконференция, обявена от прокуратурата и от дирекцията на полицията в Кьолн.