ДПС и НФСБ излязоха с позиции по повод инцидента с убития от български граничар имигрант. Както би могло да се очаква двете партии имаха различни акценти в своите декларации.

"Снощи България и светът бяха разтърсени от новината за първия убит от полицаи мигрант на територията на Европейския съюз. За съжаление това се случи в нашата страна".

Това се казва в декларацията на ДПС. От движението припомнят, че са имали настоятелен призив към президента за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност. (КСНС).

"Нашата идея бе да се разгледат политически и експертни мерки, които да осигурят повече сигурност, но без човешки жертви. Ако това бе сторено и КСНС бе постигнал съгласие за действията на специализираните органи на българската държава, може би нямаше да се стигне до този инцидент", смятат в ДПС.

Според Движението буди недоумение фактът, че цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство.

"Категорично не приемаме и осъждаме позицията на коалиционния партньор на властта - Патриотичния фронт, изразена от лидера на НФСБ, че трябва да се стреля на месо. Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата. Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия. Трагичният инцидент е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за справяне с бежанската вълна, за своята сигурност и за своето бъдеще", се казва още в декларацията на ДПС.

От своя страна НФСБ предлага тримата полицаи, които са противостояли на бежанците, да бъдат удостоени с орден "За гражданска заслуга" - първа степен.

"Незаконното преминаване на границата е престъпление по действащия Наказателен кодекс и българските полицаи са изпълнявали своя дълг и своите законови правомощия да задържат престъпниците, които са оказали съпротива и един от тях е бил прострелян. НФСБ няма да допусне да се повтори случаят с граничния полицай Михаил Цонков, който след подобен случай бе подложен на медийно обругаване и дългогодишна съдебна разправа, преди да бъде оправдан, защото достойно бе изпълнил дълга си като полицай и като българин", заявяват националистите.

И продължават:

"НФСБ декларира пълната си подкрепа към защитниците на българските граници, българските закони и свещената територия на България и остро се противопоставя на всякакви политически и медийни предатели, които се опитват да им внушат чувство за вина. В момента всички гранични полицаи, всички служители на реда и закона очакват реакцията на българските власти, на политиците, на медиите, на цялото общество. От тази реакция зависи дали те ще продължат да изпълняват дълга си!"

Президентът Росен Плевнелиев също обяви позиция, в която заяви, че съжалява дълбоко за нелепия инцидент.

"Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени", изтъква Плевнелиев.

Той допълва, че е убеден във високия професионализъм на служителите на реда и приветства бързата реакция по отношение на инициирането на независима експертиза.

"Държа да подчертая, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация. Отново напомням, че България беше една от първите държави в Европа, които станаха обект на засилен миграционен натиск и които предприеха спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на Европейския съюз. Две години по-късно, за съжаление, България остава една от малкото държави членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации по отношение на търсещите закрила, като продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през територията на страната", казва още президентът