Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) вече разполага с летателен апарат с видеокамера, съобщи МВР.

"Той ще бъде използван като допълнително явно техническо средство за придобиване на картина в реално време за работата на полицейските екипи в столицата и страната и тяхното по-ефективно управление по време на провеждане на спортни мероприятия с висок риск за сигурността и охраната на обществения ред", гласи съобщението.

Получените видеозаписи и снимки ще се използват за установяване на противообществени прояви или на престъпления от общ характер при спортни мероприятия.

Дронът е снабден със стикер, на който е изписана абревиатурата МВР. Той се управлява от служител на ГДНП, който е специално обучен. Качеството на заснетия материал ще е високо, защото дронът е с 12-мегапикселова камера, която заснема кадри и видео във формат Full HD.

Апаратът е с таван на полета от 6000 м височина и максимална скорост на движение до 60 километра в час. Информацията, придобита при работата на дрона, ще се използва като допълнителна възможност за подобряване на полицейската работа при охраната на спортни мероприятия с висок риск за сигурността, допълват от вътрешното минстерство.

При благоприятни метеорологични условия, работата на летателния апарат ще бъде тествана още на предстоящия мач между "Левски" и "Лудогорец" в неделя, 18 октомври .