Инициативният комитет „Гласувай без граници“ внесе жалба в БНР, ЦИК и СЕМ. Причината е "сериозно нарушение на правилата на информационно- разяснителната камапания за предстоящия референдум в предаването на „12+3“ на програма Хоризонт". От комитетата, който е "ЗА" електронното гласуване на предстоящия референдум смятат, че в предаването на "Хоризонт" от 14 октомври водещият Петър Волгин е извършил откровена агитация в полза на гласуването с „НЕ“. Поканените от Волгин гости застъпвали същата позиция. "Считаме, че това е нарушение на Изборния кодекс и призоваваме всички компетентни органи да вземат отношение по този въпрос", пишат от "Гласувай без граници".

Ето го и текста:

ЖАЛБА ЗА НАРУШЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА АГИТАЦИЯ ПО ТЕМАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ РЕФЕРЕНДУМ В ПРЕДАВАНЕТО "12+3" НА 14 ОКТОМВРИ 2015Г.

Уважаеми г-н Янкулов, на 14 октомври, в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" на ръководеното от Вас национално радио бяхме свидетели на очевидно нарушение на правилата на информационно-разяснителната кампания в обществените медии. Без всякакъв опит за плурализъм на мненията и очевидно преднамерено в предаването на водещия Петър Волгин беше извършена откровена агитация в полза на едната страна - в случая "НЕ" - на предстоящия национален референдум на 25 октомври, на който българските избиратели трябва да се произнесат. Мненията и на двамата участници - Юрий Асланов и Калоян Методиев - бяха твърдо на едната страна, както и на самия водещ. Смятаме, че в случая имаме нарушение на член 189 от Изборния кодекс (ал.1, 2 и 3) и на решение на ЦИК 2294-НР от 22.09.2015г, които стриктно формулират как и по какъв начин може да се извършва агитация по въпроса на националния референдум при спазване на условията за честност и равнопоставеност. Подобно погазване на правилата трябва да бъде строго санкционирано и да бъде гарантирано недопускането на подобни нарушения. Поради гореспоменатите принципи, и според чл.190 от кодекса настояваме в същото предаване и със същата продължителност да бъдат поканени и застъпниците на отсрещната теза, за да бъде спазен принципа на равнопоставеност и честна борба на мненията по време на кампанията.

С уважение, Мануела Малеева Инициативен комитет "Гласувай без граници"