Иранската телевизия за първи път излъчи кадри от подземен ракетен полигон, предаде Си Ен Ен.

Официалната програма на Техеран показа тунел, за който се твърди, че е прокопан на 500 метра под планината. Той се използва от Космическите сили от Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Мястото бе показано само броени дни, след като държавните медии в Иран съобщиха за изстрелването на ново поколение балистични ракети с голям обсег на действие. Тестът бе извършен в понеделник в нарушение на Резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН, който забранява на Ислямската република всякаква дейност, свързана с балистични ракети. Това сподели пред Си Ен Ен източник от американската администрация. Изпитанието обаче не нарушава ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили, постигнато през юли. Сделката ограничава само достъпа на Техеран до ядрени технологии.

Същевременно висш ирански генерал се похвали по държавната телевизия, че страната заменя ракетния си арсенал с по-нови и модерни оръжия.

"Още идната година ново поколение ракети с голям обсег, действащи както с течно, така и с твърдо гориво, ще замени сегашните", каза бригаден генерал Амир Али Хаджизаде. "Ракети с различен обсег са заредени на установките във всички наши бази и са готови за изстрелване", допълни той.

Според висшия военен показаният по телевизията подземен полигон е само една от "многобройните ракетни бази", разпръснати из цялата страна. Наскора в реч в Техеранския университет Хаджизаде заяви, че американските военни бази в Близкия изток са в обсега на иранските ракети.

Иран е една от най-мощните военни сили в региона. Революционните гвардейци действат в Сирия и заедно с руските ВВС помагат на Башар Асад, чийто режим е съюзник на този в Техеран.