Правителството е решило да предложи на президента Росен Плевнелиев българския патриарх Неофит за орден "Стара планина" - първа степен по случай 70-годишнината му като признание за изключителните му заслуги към България, съобщи репортер на Клуб Z.

"От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми. Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство", пишат от правителствената служба в мотивите за решението на Министерски съвет.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство (тъй като тогава е още митрополит) Неофит е удостоен от президента с втория по ранк български орден - "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина.

Орден "Стара планина" е най-високото отличие на българската държава. С него са награждавани чужденци като Уилям Монтгомъри, Колин Пауъл, Хавиер Солана, Андерс Фог Расмусен, Муамар Кадафи, писатели и хора на изкуството като Антон Дончев, Доньо Донев, Николай Хайтов, Наум Шопов, политици като Анастасия Мозер, Неделчо Беронов, Ахмед Доган. С орденът бе удостоен и предишният патриарх Максим.