Българският национален отбор по волейбол изкова една от най-инфарктните си победи от доста време насам. В пълната зала „Арена Армеец“ момчетата на Пламен Константинов победиха Холандия с 3:2 гейма ( 29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) и се класираха за ¼-финалите на европейското първенство по волейбол. „Лъвовете“ и „лалетата“ бяха директни конкуренти за първото място на група „А“, даващо билет за топ 8 на шампионата.

Огромният залог на двубоя принуди и двата тима да се хвърлят в боя с все сили още от първата точка. Откриващият гейм предложи много равностойна игра и нито един от отборите не успяваше да се откъсне напред в резултата. Това доведе до равенство в самия край на гейма – 25:25. Напрежението в последните минути бе осезаемо. Две невероятни атаки на българите обърнаха резултата в тяхна полза за 27:26. Николай  Пенчев реализира ас от флот сервис и най-накрая осигури успех на съотборниците си в първия гейм.

Българите започнаха втората част по-мобилизирано. Зрелищен болк на Теодор Тодоров направи разликата три точки при първото техническо прекъсване – 8:5. Преднината се запази и до втората официална пауза – 16:13. По време на последното разиграване се контузи либерото Теодор Салпаров. Той трябваше да бъде замене от Владислав Иванов, записан като посрещач. Последваха яростни реакции от страна на холандският селекционер. Претенциите му бяха свързани с това, че Иванов  е записан като посрещач в стартовия списък и не носи отличителен екип. Цялата ситуация доведе  до лют спор между двамата старши треньори и мощни освирквания в Арена Армеец. След няколко минути мачът все пак продължи, а новото либеро облече светлоотразителна жилетка. Разсейването подейства позитивно на гостите, които направиха шест поредни точки и поведоха с 19:16. До края не намалиха оборотите и спечелиха гейма с 25:20.

Подобно на първия гейм и третия съкрати живота на зрителите в залата. Драмата бе пълна, а геймът, изпълнен с инфарктни отигравания,  трябваше да се реши след 25-та точка. След като изпуснаха два геймбола дойде и третата възможност при 27:26. На линията за сервис застана Мирослва Градинаров и с мощен ас накара публиката да изригне – 2:1 за България.

Трилърът в днешния двубой продължи до последния съдийски сигнал. Холандците поведоха в началото на четвъртата част, но след много сърцата игра трикольорите изравниха за 19:19. „Лалетата“ първи достигнаха до геймбол при 24:23 и за съжаление го реализираха след мощна атака на Йерун Раувердинк – 2:2 и решителен тайбрек.

Резултаът в петия гейм вървеше точка за точка до 13:13. Атака на Алексиев донесе първи мачбол на България, холандците го отразиха. При третия мачбол Владо Николов не трепна – 3:2, победа за България и 12 000 в екстаз.