През август една история бързо обиколи световните медии и социалните мрежи - Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин "блесна" с часовник Richard Mille за $620 000 на китката си. На въпроса как чиновник, чиято годишна заплата е $147 000 може да си позволи подобен аксесоар, Петков не даде много ясен отговор.

Но чакайте малко. Часовник за $620 000? За тази цена може да купите няколко десетки ролекса. Защо е толкова скъп?

Швейцарският бранд Richard Mille, който е един от най-новите производители, е известен с изключително високите си цени. "Стандартните" модели струват от 40 000 евро до 70 000 евро, а тези от ограничените серии са от 300 000 евро до 700 000 евро, като някои минават и милион евро.

Компанията е създадена от френския бизнесмен Ришар Мил през 1999 г. в сътрудничество с швейцарския производител на „висша мода“ часовници Audemars Piguet, чиято дъщерна компания Renauld & Papi произвежда механизмите му. Първият ѝ часовник – RM 001, излиза на пазара през 2001 г., като цената му е $135 000 - двойно повече от предишния по цена часовник с турбийон (механизъм за компенсиране на влиянието на земното притегляне върху работата на часовника) на престижна марка.

RM 001

Компанията е спонсор и на спортни легенди като пилота от Формула 1 Фелипе Маса, тенис звездата Рафаел Надал, спринтьора Йохан Блейк, за които създава специални модели. Освен Песков часовници на Richard Mille носят и знаменитости като актьорите Натали Портман, Джеки Чан, Мишел Йео, както и рали състезателят Себастиан Льоб.

Самият Мил определя своите часовници като "технически съвършени". Не без основание. В часовникарството те държат същата позиция, както болидите от Формула 1 сред автомобилите. Касата им е с извита форма (тоно), като представлява „сандвич“ от три пласта, всеки от които е с извити форми. Изработката им е трудна, защото за напасването им е необходима прецизност до стотни от милиметъра.

Мил не се придържа към традиционно използваните в часовникарството материали като злато и титан, а търси нови композитни материали, като основната идея е те да са леки, здрави и устойчиви на корозия. Например, касата на RM 009 e от алсик – получена в центрофуга сплав от алуминий и частици силициев карбид. Това е лек, но изключително здрав и твърд „метал“, чиято обработка е толкова трудна, че чупи фрезите в завода на Richard Mille.

Компанията използва едни от най-сложните механизми, като в същото време прави своите продукти с иновативни и редки материали. Например, един от най-известните ѝ модели е RM 056, чийто прозрачен корпус е направен от сапфирен кристал. Заради прецизната обработка на този материал, създаването на един такъв корпус отнема над 1000 работни часа. От модела са създадени само 5 бройки, като цената е $1,7 млн. На всяка.

RM 056

Или лекият като перце – само 20 г RM 027-02, създаден за Рафаел Надал, който тенисистът носи и по време на мачове? Той е смятан за най-лекия механичен часовник, създаван изобщо. Механизмът му издържа натоварване от 5000G, за да може да остане здрав, когато ръката, която го държи, посреща топка, летяща със стотици километри в час.

RM 027-02

През 2005 г. бижутерите от Boucheron го канят да създаде часовник за 150-годишнината на фирмата, която е през 2008 г. Разработва модела 5 години, като използва скъпоценни и полускъпоценни камъни не за украса, а ги вгражда в механизма му. RM 018 струва от $800 000 до $1,4 млн. в зависимост от камъните.

RM 018

Часовникът RM 059-01, създаден специално за Йохан Блейк -  е уникален - неговият корпус е от прозрачен композит, в който „плуват“ въглеродни частички, а механизмът му се крепи на 4 зелени моста от еластичен метал.

Последният часовник на Richard Mille, който за пореден път разбуни духовете в обществото на луксозните вещи, е „еротичният“ RM 069. В горната част на неговия циферблат са разположени три титанови шестостенни ролки, на стените на които са гравирани различни думи на английски език. С натискането на бутон те се завъртат, като подреждат случайно създадени изречения. Например, Let me/kiss you/tonight. Но от рекламните снимки се вижда доста широк набор от думи – I long to; I need to; kiss; arouse; you tonight; your lips; your nipples.

RM 069

Така вместо с думи, човекът, който го носи на китката си, може да покаже съответното послание. Но отвъд провокацията, часовникът е с един от най-сложните механизми, показвани през тази година. Майсторите на Renauld & Papi са успели да поберат в изключително малко пространство (все пак, цялата горна половина на корпуса е заета от ролките за съобщения) турбийон и резерв от 69 часа работа при пълно навиване.

Това не е първият провокативен часовник на Richard Mille. Версията Thrustograph на модела RM 036, има брояч, отчитащ движенията по време на секс. Мил е помислил за това часовникът да не пречи "в леглото" – той е изработен от композитен материал, който не се усеща хладен при докосване, като разстоянията межде отделните му подвижни елементи са толкова малки, че не скубе косми.

RM 036 Thrustograph

А часовникът на Песков RM 052-01 Tourbillon Skull е изработен само в 30 екземпляра. Предният и задният панел на корпуса му са изработени от матерал на базата на цирконий, като така часовникът е устойчив на надраскване. Средната част е направена от карбонови нанотръбички, вградени в черен полимер, като така намаляват теглото и в същото време дават по-добра защита на механизма от сътресения. Черепът, на който е закрепен механизма, е изработен от розово злато.

RM 052-01