По́ тройка от тройката. Така наричаха правителството на португалския премиер Педру Пасуш Коелю, което идкара пълен мандат от 2011 до 4 октомври 2011 г.

Прозвището бе лепнато заради стриктното прилагане от страна на кабинета на спасителния план. Изпадналата в криза Португалия бе принудена да извърши болезнени икономии в замяна на 79 милиарда евро. Те бяха предоставени от т. нар. тройка - Еврокомисията, Европейската централна бака (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Страната бе обявена за примерния ученик на тройката. И за първи път в петгодишната история на кризата в еврозоната избирателите предпочетоха да оставят на власт правителството, което приложи икономиите.

Управляващата консервативна коалиция "Португалия начело" спечели парламентарния вот на 4 октомври. Тя се състои от Социалдемократическата партия на премиера Педру Пасуш Коелю (въпреки названието си това е дясноцентристка партия) и дясната формация "Демократичен и социален център - Народна партия" на вицепремиера Паулу Порташ. Но въпреки изборния успех коалицията загуби абсолютното си мнозинство в 230-членния парламент в Лисабон.

Така "Португалия начело" има пред себе си две възможности.

Първата - и според мнозина най-добрата за страната, е широка коалиция по модела на Германия. Пасуш Коелю води в петък тричасови преговори  с лидера на опозиционната Социалистическа партия, бившия лисабонски кмет Антониу Коща. Те обаче завършиха без резултат. Коща обяви, че ще има нова среща на 13 октомври.

И след първия провал се заговори, че социалистите ще склонят консервативната коалиция да състави правителство на малцинството. А те от своя страна няма да гласуват в парламента против икономическата политика на управляващите.

"Готови сме на всякакви решения, доколкото страната ни се придържа към бюсжетните правила на ЕС и поддържа дефицит под 3 на сто от брутния вътрешен продукт", заяви премиерът.

При всички случаи решаваща роля ще има Социалистическата партия. Като отделно взета политическа формация тя спечели най-много проценти - 32. Социалистите успяха да привлекат гласове благодарение на обещанията си, че ще отменят някои от икономиите като орязването на пенсиите. Те обаче са твърдо за оставането в еврозоната и са твърде умерени за левица в условията на криза.

Същевременно социалистите не желаят в никакъв случай да влязат в коалиция с другите две леви партии - Левия блок и комунистите. Макар че, взети заедно, трите формации събират абсолютно мнозинство и могат да съставят правителство. Левият блок и компартията обаче искат Португалия да напусне еврозоната. А Антониу Коща се зарече никога да не се съюзява с такива партии.

Ако социалистите спазят принципите си, те ще бъдат големият победител от изборите.

Защото засега тази титла е дадена на Левия блок, оглавяван от харизматичната Катарина Мартинш. Тази партия е еквивалент на гръцката радикална левица СИРИЗА. Тя взе 10 на сто на изборите. Катарина Мартинш се бе зарекла да не допусне преизбиране на Педру Пасуш Коелю на премиерския пост. Сега вероятно социалистите ще й попречат да изпълни заканата си. Тя обаче все още таи надежда да играе някаква роля при преговорите за ново правителство.

Катарина Мартинш се надява на някаква роля в политическия живот на Португалия.

Наличието на еквивалент на СИРИЗА в Португалия е най-вероятната причина хората да отдадат предпочитание на консерваторите, коментираха за Клуб Z журналисти от лисабонския вестник "Диариу де нотисиаш". Според тях португалците са наясно, че колкото и да са болезнени икономиите, без тях ще бъде още по-лошо.

Вярно е, че за 4 години дясно управление 25 на сто от населението на Португалия заживя под прага на бедността, над 500 000 души емигрираха, а над 1 милион преживяват с минималната заплата от 505 евро.

Правителството на Педру Пасуш Коелю обаче стимулира дребния и среден бизнес. В страна като Португалия той е движеща сила на икономиката. И иберийската република бе обявена за примерния ученик на тройката.

Според анализатори бавенето със съставянето на ново правителство може да попречи на започналото възстановяване на Португалия.

На никого в редиците на консерваторите и социалистите не минава и насън мисълта за излизане от ЕС. Португалия влезе в него през 1986 г., като единствено на членството си дължи своя икономически напредък.

Явно това осъзнават и от "Португалия начело", и от Социалистическата партия и са готови да преговарят за голяма коалиция. Така ще видим дали Португалия наистина ще се окаже примерният ученик на тройката.