Освен че ще ремонтира руските си изтребителите МиГ-29 в Полша, България най-сетне ще реши да купи и западни, съответни на стандартите на НАТО, каза днес министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Получих уверенията вчера на заседание на Министерския съвет от страна на министър-председателя, че Министерски съвет и лично министър-председателят имат воля да подкрепят идеята за придобиването на нов самолет“, каза той.

Договорът за ремонт на двигателите на българските МиГ-29 в Полша ще бъде окончателно сключен до две седмици и ще осигури тяхната боеспособност на цена по-ниска с над 40 на сто от тази на руската фирма РСК МиГ, каза министърът.

Двайсет дни след подписването на договора, българските ВВС веднага ще получат от Полша два ремонтирани двигателя, които ще могат да ползват две години.

След това, до септември, ще бъдат ремонтирани двигателите на още три самолета.

„С наличните, с които разполагаме, мисля, че не би следвало да имаме основания за безпокойство“, каза Ненчев. По думите му ВВС могат да изпълняват задълженията си по охрана на българското небе с наличните си ресурси до средата на следващата година.

Ако България реши да ремонтира други двигатели и самолети, може да го направи с анекс към договора, без той да бъде разглеждан пак в Министерския съвет и в Народното събрание, каза министърът.

Полската държава гарантира качеството на ремонтите, Русия не е предупреждавала България, че ще спре доставката на части за Полша, ако българският договор бъде подписан, каза Ненчев.

Той обясни съпротивата у нас срещу него с „политически, финансови и други интереси“.

„Това според мене е геостратегически избор, който ние имахме смелостта да направим. Години след като вече сме член на НАТО, би следвало вече да имаме решение, което да ни освободи от тези зависимости“ (от Русия – б.а.), каза Ненчев. “Общо взето, всички решения в НАТО са в тази посока – държавите-членки да не са зависими от страни извън алианса“.

Той заподозря, че в досегашните ремонти, извършвани от РСК МиГ, „е имало доста сериозни злоупотреби" поради значително по-високата цена.

На среща днес в Брюксел министрите на отбраната на НАТО решиха до открият два нови командни центъра на алианса, подобни на този в София, в Словакия и в Унгария и да удвоят числеността на силите му за бързо реагиране на 40 000 души. Те ще включват и трите рода войски – сухопътни, морски и въздушни.

България също би следвало да участва в тези сили, което значи при нужда в рамките на 48 часа да изпрати свои военни. Още не е обсъждано колко и какъв вид ще са те, каза Ненчев.

Той каза, че приета от правителството програма за развитие на отбранителните способности предвижда бюджетът за отбрана да бъде увеличен на 1,35 на сто от БВП и дава „гаранция и основание за спокойствие сред личния състав“.

Въпреки това делът на отбранителните разходи остава под нивото от 2,5 на сто от БВП, за което НАТО неколкократно призовава членките си.