Ден, след като услугата за споделени пътувания "Юбер" спря да работи в София, компанията потърси подкрепа от гражданите, чрез която да заработи отново. Тръгна и петиция в подкрепа на интернет приложението, в която за броени минути се подписаха над 4000 души.

Оставането на "Юбер" на българския пазар стана невъзможно след като на 28 септември Върховният административен съд потвърди санкциите, които Комисията за защита на конкуренцията наложи на компанията.

Антимонополистите се произнесоха, че услугата представлява нелоялна конкуренция на таксиметровите фирми и че трябва да бъде прекратена незабавно.

Ето текста на интернет петицията: 

Подкрепете "Юбер" в София и правото на избор!

Поради решението на Комисията за защита на конкуренцията, с огромно съжаление ви съобщаваме, че услугата UberX e временно спряна в София.

Десетки хиляди хора вече избраха Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване в града. Ползите от услугата ни за споделени пътувания наскоро бяха потвърдени и от проучване на Асоциация „Активни потребители“. Резултатите са поредното доказателство, че Uber е по-добрата алтернатива по цена и което е по-важното - по качество.

Ние вярваме във Вашето право на избор. Вярват и органите за защита на конкуренцията в ЕС, включително тези в Германия, Дания, Норвегия, Франция, Италия и Финландия. Българската комисия за защита на конкуренцията обаче е на коренно противоположно мнение.

Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, ако и да създава затруднения на съществуващите конюктурни интереси. По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите.

Живеем в един нов свят, движен от технологиите. Регулациите трябва да еволюират, за да може обществото да се възползва от ефективността на иновациите. Очевидна е нуждата от нови правила, които да отразят техническото развитие на 21-ви век. Властта това да се случи е в ръцете на нашето правителство и изборът дали да се чуе гласът ви е изцяло ваш.

Подпишете тази петиция и изпратете съобщение на правителството:

ДА на иновациите
ДА на нови регулации
ДА на правото на избор

#SofiaNeedsUber