Политологът Евгений Дайнов очаква ДПС да са втората политическа сила на местните избори на 25 октомври.

„Всички ще обявят, че са победители, освен БСП, които очаквам доста грозно да се издънят”, каза Дайнов пред бТВ.

Той изрази надежда, че в поне една от силно феодализираните общини, населението ще покаже, че не се състои от „крепостни селяни”. По думите му „бетониращите морето и планините общини са феодализирани”.

Според него след изборите ще има огромен натиск от ДПС за повече власт, защото хората на Лютви Местан ще излязат като втора политическа сила. Така Реформаторският блок щял да се окаже излишен в управлението на страната.

Дайнов коментира и ситуацията в Сирия след началото на руските въздушни удари.

"Играта” на Владимир Путин с руската военна кампания в Сирия не е толкова за решаването на конкретния проблем, колкото е опит за излизане от изолацията, в която попадна след събитията в Украйна", смята политологът.

Според него има съществена разлика между вижданията за външната политика на Запад и в Москва – западните политици откриват и решават последователно проблемите, докато руските използват термина „увязка” (координация), т.е. за тях всичко е свързано. Според него така в Сирия се преплитат също сюжетът с Украйна и желанието Русия да покаже качествата на оръжието си.

"Европа и Америка показват „сбърканост на приоритетите”, която ги вкарва от криза в криза и подканва руския президент да ги провокира. Освен това в момента Барак Обама е в слаба позиция, защото в е в края на последния си мандат и се опитва да не завещава кризи на приемника си," смята Дайнов.