Русия е предложила на САЩ да бъдат осъществени в най-близко време контакти между военни по въпроса за Сирия, съобщи външният министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

"Изхождаме от това, че всички официални и публични изявления на лидерите на САЩ и европейските страни подчертават необходимостта от борба срещу "Ислямска държава" (ИД) и други терористични групировки. И в този контекст чух по скоро положителна оценка на тези решения, които бяха приети от Руската федерация в отговор на молбата на сирийското ръководство", каза Лавров.

Той добави, че Русия е готова да установи контакти с опозиционната Сирийска свободна армия и е поискала от САЩ да предоставят данни за нея. Засега Москва не е получила исканата информация.

"Ако това е наистина съхранила дееспособността си въоръжена група на патриотичната опозиция, състояща се от сирийци, сме готови да установим връзка с нея, не крием това", каза дипломат № 1 на Москва.

Със започването на операцията в Сирия на 30 септември Русия провалила плановете на САЩ за създаване на забранена за полети зона над арабската република, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Договорка за такава зона била почти постигната сред страните от оглавяваната от Вашингтон международна коалиция, бореща се срещу ИД. Продължителните преговори по въпроса завършили преди няколко седмици. Главна цел на съюзниците била да се пресекат бомбардировките на правителствените сили на Башар Асад срещу мирни жители. Споразуменията се основавали върху предложения на Турция и Йордания.

И точно този план ускорил намесата на Русия, тъй като тя не била заинтересована от него.

Руски боен самолет "Су-30" е навлязъл на няколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, но бързо се е върнал в пространството над Сирия след получено предупреждение, стана ясно днес. Москва информирала Анкара, че инцидентът се дължи на навигационна грешка.

Самолетът бил прехванат от два изтребителя Ф-16 на турските ВВС, които патрулирали в района.

Външно министерство в Анкара е привикало посланика на Русия, за да протестира срещу нарушението.