- Г-н Томов, как ще действа ЦИК оттук нататък след вчерашния скандал със злоупотребата с лични данни в подписките на партиите?

- Формирана е работна група, която ще разгледа този казус и на заседанието следобед ще вземе решение. Вчера събитнията се развиха в късния следобед и комисията нямаше физическата възможност да разгледа всички жалби и сигнали на граждани и да излезе със становище. Информирахме гражданите, че могат да се обърнат към Комисията за защита на личните данни и към прокуратурата. Днес ще разгледаме всички сигнали, които са пристигнали в ЦИК.

- Докога ще приемате сигнали или спирате?

- Не спираме да приемаме сигнали, отворени сме към всякакви оплаквания на граждани, но не сме институцията, която може да реши всеки отделен казус. Тук става дума за престъпление, ако е злоупотребено с лични данни, по смисъла на Наказателния кодекс. Всеки гражданин може да си търси правата.

- Доколко това, което се случва ще повлияе на прозрачността на изборите?

- ЦИК ще направи всичко възможно, за да даде максимална информация за този скандал на българското общество. Мога да ви уверя, че ще дадем максимална прозрачност на всички сигнали, подадени от гражданите до ЦИК.

- Има ли хипотеза, при която дадена партия, коалиция или инициативен комитет, няма да бъде регистрирани, ако се докаже такава злоупотреба с подписи?

- Знаете, че след проверка на ГРАО беше заличена регистрацията на три партии (ГРАО проверява несъответствие между имена и ЕГН - б.р.).

- Питам ви с оглед на новата ситуация.

- С оглед на новата ситуация не мога да кажа нищо определено, защото не знаем колко са сигналите, за кои партии са и второ те трябва да бъдат проверени от компетентните институции. ЦИК няма как да ги провери. Имате жалба на гражданин, тази жалба трябва да бъде разгледана от компетентна институция. Ако е станала злоупотреба с личните му данни в дадена подписка, той естествено трябва да бъде изваден от нея. В същото време сроковете за провеждане на изборите текат. 

- Някакви срокове има ли, в които ще текат тези проверки, за да може да кажете "да" или "не" на дадена партия?

- Тук става въпрос за закононарушение. Проверката от прокуратурата на всеки сигнал, подаден и до ЦИК за такова нарушение, свързано със защитата на лични данни, следва да продължи независимо от сроковете на изборите за Европейски парламент. Това са престъпления, извършени, ако разбира се бъдат доказани, от партиите, които са си позволили по такъв драстичен начин да злоупотрeбяват с личните данни на български граждани.

- Може да се окаже, че ще допуснете до избори партия, която в следващ момент се окаже, че не е имала необходимото количество подписи?

- Изпратили сме цялата информация, дошла при нас в служба ГРАО и действаме въз основа на резултатите от тази проверка. Допълнителните случаи се разглеждат от други институции. Ако влезем в хипотезата, че са подадени толкова жалби на граждани, че една партия пада под 2500 подписа и тези жалби са разгледани, и потвърдени от легитимните органи, тогава би възникнал въпросът за анулиране на регистрацията й.

Но според мен това е технически невъзможно да стане в срока до изборите. По-важно е обществото да е наясно кой е злоупотребявал с лични данни от участниците в изборния процес. Тези партии трябва да бъдат наказани от избирателите. Няма да имаме физическо време да получим резултатите от проверките на компетентните органи.

- Дали е възможно да става дума за някакъв технически проблем в системата на ЦИК?

- Изключвам тази хипотеза.

- Вчера възникна и друг проблем - въвеждаш ЕГН само от единици или само от двойки и се оказва, че има такива хора, които са се подписали при дадена партия, което на практика не е възможно.

- Правим проверка и по този въпрос. Има вероятност да има нарушение и в друга посока - когато се посочват фалшиви имена с фалшиви ЕГН-та. Но това пак днес ще се провери. Тези случаи вече може да се хванат от служба ГРАО.

- Т.е. изключвате да има технически проблем и става въпрос за злоупотреба с лични данни?

- Става въпрос за основателни съмнения за злоупотреби с лични данни. Не мога да го кажа по друг начин, защото засега разполагаме само с оплаквания на граждани, които трябва да бъдат проверени. И като гражданин, и като член на комисията казвам, че имаме такива съмнения, защото оплакванията са твърде много.

- Имате ли представа колко са вече оплакванията в ЦИК?

- В момента не мога да кажа точно число. От 10,30 ч действа работна група, която ще изнесе и тези данни.

- Александър Кашъмов от "Прозрачност без граници" подчерта и друг проблем. Достъпът е прекалено лесен и например един работодател може по ЕГН-та да провери всичките си служители и да види евентуалните им политически пристрастия.

- За съжаление е възможна и такава хипотеза. По този въпрос ще се събира и Общественият съвет, за да разгледа този проблем.