Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов изчете днес на заседанието на Правната комисия в парламента вътрешен одитен доклад на Висшия съдебен съвет от 2011 г., нападайки Константин Пенчев. Както е известно бившият омбудсман Пенчев е кандидат за конституционен съдия, предложен от ГЕРБ, а предложението на патриотите е Михаил Кожарев - действащ член на ВСС от прокурорската квота, смятан за един от поддръжниците на Сотир Цацаров.

В пространния си въпрос Симеонов изреди "нарушения на финансовата и бюджетната дисциплина и Закона за обществените поръчки във Върховния админнистративен съд през 2009-2010 г.", т.е. - когато Пенчев го е оглавявал.

Политикът говори за "8 групи тежки нарушения", сред които предположения за измама, злоупотреби и безстопанственост. Документът, който Симеонов представи, е от 93 страници и според него съдържа данни за злоупотреби за стотици хиляди левове, презапасяване с материали за 60 години напред и назначаване във ВАС на кадри в нарушение на Кодекса на труда.

Лидерът на ПФ говори за "укриване на факти" от страна на председателя във връзка с придобитите имоти в Приморско от трима съдии от ВАС. 

"... Като фактите са били известни на Пенчев лично от тези магистрати и от Иван Григоров от 2005 г. До 2010 г. той отрича, но пред етичната комисия на ВСС признава, че е знаел, но не е взел мерки", каза патриотът.

Симеонов обвини бившия съдия и омбудсман още, че е разпределял политически изборни дела на ВАС самостоятелно, без да използва системата за случайно разпределение и че дори лично е участвал в съставите по някои. И даде за пример отказа му да даде регистрация на "Синята коалиция", докато при същите условия е оставил валидни регистрациите на РЗС, НДСВ и БСП.

Също така Пенчев според него не описал 2 апартамента на семейството си в декларациите си от 2007-2014 г.

Освен това бил акционер в АД и укрил данни за това в декларацията си за конфликт на интереси.

По негово време като председател на ВАС бил купен парцел от 2250 кв. м в Лозенец за почивна база на съда в нарушение на Закона за държавна собственост от община Царево на занижени цени. Било реализирано и разхищение от 2 млн. лв. от бюджета на ВАС за брегоукрепване на въпросния парцел.

"Считам, че конституционният съдия трябва да бъде рицар на справедливостта, морала и професионализма. Смятате ли, че вие притежавате тези качества", формулира въпроса накрая Симеонов.

Пенчев взе думата и каза, че същите обвинения срещу него са били формулирани и "от един друг лидер на друга партия" през 2010 г., когато трябвало да стане омбудсман. Той напомни, че още тогава пред ВСС е отговорил с документи на всички въпроси и пак е готов да го направи.

Той дори не пожела да се запознае с доклада отпреди 4 г,. като изтъкна, че Сметната палата, ако е имала притеснителни данни, по закон сезира Агенция за държавна финансова инспекция и респективно прокуратурата, ако има данни за престъпления.

По повод на имотите на съдиите в Приморско Пенчев каза, че е знаел, че ги имат, но не е уведомяван как са придобити, никога не са му искани обяснения и за него "въпросът вече не стои".

"Аз съм свикнал на много неща, ама такова нещо - засмя се Пенчев. - Аз съм виновен, че 3-ма магистрати са закупил имоти... Да не говорим, че първо трябва да бъдат осъдени за престъпления – а такова нещо няма. Да, аз не знаех начина, по който са ги придобили, а после немедленно с моите правомощия използвах и те бяха освободени от поста председатели на отделения".

За изборните дела той каза, че е "единственият председател на ВАС, който е влизал по 300 дела". В момента, в който се въвела системата за случайно разпределение, особено за изборните дела, именно с нея по електронен път бил избиран докладчик.

"И не само това - а и Инспекторатът, който по определени причини не харесваше работата на ВАС, тогава направи внезапна проверка на моя компютър и не констатира никакви нарушения. А дали решенията на състава, който аз съм председателствал са били правилни или не, има си начини да се провери", поясни Пенчев.

Той на два пъти дори "допълва" сигналите срещу него, които са известни от години, но днес бяха извадени отново. Първият път беше за споменатите 2 апартамента на семейството му:

"Колегите, които са писали доноса, са се объркали. От 2007 г. не са длъжни публичните лица да обявяват всички имоти, а само новопридобитите, само промените. Само че аз съм ги декларирал още през 2001 г., когато съм влизал в Народното събрание.

Има ги и в етичната комисия. Стари обвинения... По отношение на това дружество с акционерното участие съм показвал документи, че Софийският окръжен съд е бил сезиран от прокуратурата да ликвидира това дружество и за мен този въпрос също е завършил."

За купения терен за почивна база на ВАС той отбеляза, че го е взел за почивна база на ВАС, а не за него или за децата си. Двата декара били придобити на "такива цени, при които могат да бъдат закупени". Имало геоложки проучвания, които първо показали относно въпросното укрепване, че всичко изглежда наред.

"Забравихте да кажете за етажа - подсети той Симеонов. - Че по мое време съм достроли един етаж на ВАС на сградата. Защото работеха по трима в стая. Но и за двете тези неща искам да напомня, че бюджетите бях гласувани от ВСС - аз не бих могъл сам да си отпусна бюджет.  В края на краищата съм готов да отговарям и какво съм правил като председател на Районен съд-Своге 1981-84 г.", вметна Пенчев. 

Тук Симеонов пак взе думата, че доклдът е сериозен и е в МВР от 2012 г.

"Професионализъм, морал, справедливост?", подвикна той въпроса си към кандидата за конституционен съдия.

С реплика се включи Десислава Атанасова от ГЕРБ, че е нелепо кандидат сам да отговаря на въпрос, който трябва да представлява ласкава самооценка и че те като предложители считат, че има тези високи морални качества.

"Бих призовала подебен дебат. Подобни оценки да не се правят нито на това изслушване, нито в последствие вероятно ще има апел и към предсетеля на парламента. Считам, че тежестта на решението, което ще вземем и фактът, че избираме върховно представителство в символа на държавността не дава възможност за подобно поведение", каза тя.

"По начина на задаване... Звучи ми като опит за самоотричане или като предизвикване някой да се самооткаже един вид за това, че е атакуван с твърдения за доказателства - намеси се председателят на комисията Данаил Кирилов. - Не бива да допускаме едно публично изслушване да се превръща в... Щяха да кажа публичен процес... Нещо повече от това, което е.  Според мен не сте длъжен да отговаряте точно на въпрос, поставен по такъв начин", обръна се той към Пенчев. 

Бившият омбудсман се намеси, че има достатъчно опит  - и професионален, и политически, и дори напомни да не пропуснат, че е бил наричан и "лицето на корупцията в България" през 2010 г. когато бяха изборите за омбудсман.

"Имаше един такъв народен представител, който никой не го помни вече. За моите 63 години нямам постъпка, от която да се срамувам", заключи Пенчев.