Да се разделят кандидатите за кметове на етнически и религиозен признак по принцип се смята за политически некоректно. И може би с основание. От друга страна обаче дали и доколко големите български партии, освен ДПС, издигат в т.нар. смесени райони хора с турски имена е съществен критерий за това дали капсулирането на малцинствата продължава да бъде силно.

Кратък преглед на имената на кандидат-кметовете за местните избори в области, където живеят компактни маси мюсюлмани показва, че все по-често водещите български партии разчитат на хора с турски имена. От цялата тази информация е видно, че се запазва тенденцията в областните градове на смесените региони, с изключение на Кърджали, нито една партия, освен ДПС, да не издига хора с турски имена. 

Единственото мюсюлманско име сред кандидатите за кмет на Кърджали от парламентарните партии е това на Хасан Азис (ДПС). Кандидати там имат БСП, АБВ, ГЕРБ и РБ. В Ардино освен Ресми Мурад (ДПС) са се кандидатирали Неждет Хабибов (РБ) и Сабахтиин Мюмюн (ГЕРБ). От парламентарните партии само БСП има кандидат. В Джебел кандидати са Бахри Юмер (ДПС) и Ервин Хасан (ГЕРБ). В Кирково освен Шинаси Сюлейманов (ДПС) няма други кандидати с мюсюлмански имена. Тук свои представители имат АБВ, БСП и ГЕРБ. Подобно е положението и в КрумовградСебихан Мехмед (ДПС), като от парламентарните партии свои кандидати са издигнали ГЕРБ и БСП. В Момчилград ДПС издига Сунай Хасан. Свои кандидати имат БСП и ГЕРБ. В Черноочене кандидатите са Айдън Осман (ДПС) и Леман Али (ГЕРБ).

В Разград единственият кандидат кмет с турско име е Хасан Хасанов (ДПС). Свои кандидати имат РБ, ГЕРБ, НФСБ, БСП, БДЦ. В Кубрат ДПС издигат Гюнан Халил. Свои кандидати имат АБВ, РБ, БСП и ГЕРБ, но сред тях няма такива с турски имена. В Исперих кандидат на ДПС е Бейсим Басри. Свои кандидати имат БСП и ГЕРБ. В Лозница  кандидатите с турски имена са двама - Айхан Хашимов (ДПС) и Муса Дурльов (БСП). Свой кандидат има и ГЕРБ. В Завет кандидат-кметът на ДПС е Ахтер Велиев. Свои кандидати имат БСП и ГЕРБ. В Самуил кандидат на ГЕРБ е Аптула Аптула, а негов конкурент е Бейтула Сали (ДПС). В Цар Калоян сред кандидат-кметовете са Исмаил Касабов (РБ) и Дауд Яляовлу (ДПС). Свои кандидати имат още "Атака", БСП и ГЕРБ.

В Силистра кандидат на ДПС е Джанин Халил (ДПС). Свои кандидати имат БСП, АБВ, НФСБ, ГЕРБ, "Атака". В Алфатар ДПС издига Елис Талят. Кандидати имат още АБВ, РБ, БСП, НФСБ, ГЕРБ. В Главиница кандидатите с мюсюлмански имена са трима - Насуф Насуф (ДПС), Себахтин Халид (ГЕРБ), Хюсени Хамди (РБ). Свой кандидат има БСП. В Дулово независмият Юксел Ахмед е подкрепен от ГЕРБ, а негов конкурент Гюнер Ахмет (ДПС). Кандидати имат още БСП и ВМРО. В Ситово ДПС издига Сезгин Алиибрям, като негови конкуренти са представители на НФСБ, БСП и ГЕРБ. В Тутракан ДПС номинира Ерчин Осман, като в битката за кметското място участват още БСП, ГЕРБ, АБВ, НФСБ.

В Търговище кандидатът на ДПС е Емине Якубова. Свои кандидати издигат "Атака", БСП, АБВ и ГЕРБ. В Попово единственото мюсюлманско име сред кандидатите е на Кадлийн Мехмедова (РБ). Свои кандидати имат още БСП, "Атака" и ГЕРБ. В Опака Ашим Османов (РБ) ще се конкурира с Лютви Рюстемов (ДПС) и още един кандидат от ГЕРБ. В Антоново ДПС издига Танер Али. Сред конкурентите му има представители на РБ, БСП и ГЕРБ. В Омуртаг представителят на ДПС е Ешреф Ешрефов, а сред неговите съперници има хора от "Атака", АБВ и БСП.

В Шумен кандидатът на ДПС е Бюнямин Хасан. Свои номинации за градоначалници имат ГЕРБ, БСП, АБВ, РБ, "Атака", НФСБ. Във Велики Преслав ДПС издига Мустаджан Шабан, като сред неговите конкуренти има представители на БСП, ГЕРБ, РБ, НФСБ, "Атака", АБВ. Тримата кандидати за Венец са Бекир Сабриев (ГЕРБ), Нехрибан Ахмедова (ДПС), Апаз Апазов (БСП). Във Върбица се кандидатират Мердин Байрям (ДПС), Хълми Амза (ГЕРБ), като свои представители имат още АБВ и БСП. В Каолиново има трима кандидати, като всички те са с турски имена - Нида Ахмедов (ДПС), Алайдин Сали (РБ), Йозай Хюсни (ГЕРБ). В Каспичан дори кандидатът на ДПС се казва Боряна Бойчева. В Никола Козлево движението издига Турхан Каракаш, като негов конкурент е номинация на БСП. В Нови пазар представител на ДПС е Айсел Руфад в конкуренция с хора от БСП, ГЕРБ, НФСБ, "Атака". В Смядово кандидат е Фатма Хюсеин (ДПС) в конкуренция с представители на АБВ, БСП, РБ, ГЕРБ и "Атака".  В Хитрино ДПС издига Нурадин Исмаил, а срещу него излизат кандидат на БСП.