Уорън Бъфет смята, че младите милиардери от Силициевата долина имат възможността по-рано да започнат с филантрофията, пише в. "Файненшъл таймс". Бъфет, чието богатство от $62 млрд. в САЩ е засенчено само от това на Бил Гейтс, казва, че най-успешните предприемачи от технологичния бизнес трябва да дарят половината от своето имущество.

"Скоростта, с която тези състояния се правят днес контрастира с опита ми да "трупам" малко по-малко в печеливши инвестиции", казва легендарният инвеститор в интервю за "Файненшъл таймс".

"Предприемачите от Силициевата долина капитализираха своите идеи твърде рано. Те не трябваше да натрупват пари бавно като мен, избирайки една по една инвестициите си. Ако имах $20 или $30 млрд., когато бях 30 или 35-годишен, сигурен съм, че щях да дарявам значителна част от тях. И съпругата ми със сигурност би ме накарала да го правя", казва Бъфет.

Бъфет ще предостави 90% от имуществото си, предимно на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и на фондации на децата му.

Милиардерът припомня, че първата му съпруга - Сюзан, която почина през 2004 г., го е карала да дарява още от началото на кариерата му. Нещо, на което той се противопоставял.

"Правил съм бавен прогрес. Ако когато през 1970 г. бях дал по-голямата част от спечелените при продажба на моето участие в бизнес $25 млн., сега щях да имам по-малко пари за даряване", казва той.