Депутати от БДЦ оповестиха свои предложения за промени в Конституцията. Те касаят изборa на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота и председателстването на заседанията на съвета.

Зам.-шефът на НС Явор Хайтов обясни, че идеята на промените е членовете на ВСС от парламентарната квота, които са 11, да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите (160 гласа). Според него така ще се гарантира независимост и компетентност на излъчените от парламента кандидати.

Второто предложение на ВСС касае председателстването на заседанията на съвета. Към момента те се водят от министъра на правосъдието. От БДЦ предлагат този текст да се промени и заседанията да се водят от председателя на ВСС. Хайтов изтъкна, че тази поправка не е насочена конкретно срещу сегашния министър на правосъдието Христо Иванов, а е принципна с идея за намаляване на политическата намеса в съдебната власт.

Хайтов каза още, че в неформални разговори е получил подкрепа за тези предложения от представители на други парламентарни групи, но не уточни кои.

Преди седмица поправки в Конституцията внесоха и представители на Реформаторския блок. Тяхната основна идея е глсуването във ВСС да стане явно. Отпадането на тази идея бе най-голямата отстъпка, която реформаторте направиха при преговорите за промените в основния закон и достигането на т.нар. "исторически компромис".

Към момента промените в Конституцията са на етап между първо и второ четене. На първо четене те събраха 184 гласа, като в последния момент бяха подкрепени от "Атака".