Като атака срещу министъра на отбраната Николай Ненчев и правиелството в цялост, идваща от руски лобита, определи депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов смяната на шефа на военното разузнаване Йордан Бакалов с приемането в четвъртък на закона за службата.

Както Клуб Z писа, неочаквано ГЕРБ подкрепи предложението на социалиста Таско Ерменков, началникът на Служба "Военна информация", която е под шапката на военното министерство, да може да бъде само военнослужещ с висше военно звание и на действаща служба. Бакалов, лично назначение на Ненчев, обаче не отговаря на тези условия и следователно - трябва да бъде сменен.

Дали депутатите на Бойко Борисов гласуваха по съвест или пък отстраняването на шефа на разузнаването към МО има нещо общо със сделката с Русия за ремонт на МиГ-овете ни и с както казва Атанасов - действията на Федерацията в Сирия и преброяването на поддръжниците й, е въпрос, по който тепърва политиците ще дебатират.

Хронологията на събитията от изминалите няколко месеца, може да спомогне сами да си изградим мнение.

Бакалов, служебен министър на МВР в кабинета "Близнашки" и бивш син депутат, оглави военното разузнаване по предложение на Николай Ненчев (Реформаторски блок) през май след скандал между Ненчев и тогавашния шеф на службата за предаване на документите на бившите разузнавачи на комисията по досиетата.

Малко след това депуатите подхванаха изготвените още през 2012 г. от ГЕРБ закони за службите, сред които и законът за военното разузнаване. По отношение на текстовете, свързани с началника на службата под шапката на министерството на Ненчев, всичко бе така уредено, че да пасне на новия шеф Бакалов. Бе записано, че той може да е и цивилно лице, каквото е Бакалов, както и че трябва да има 10 г. стаж в системата за защита на националната сигурност. Бе уреден и въпросът със завареното положение.

Стигаме до 16 юли, когато парламентарната комисия за контрол над службите гледа на второ четене проекта за закон за военното разузнаване. Това бе едно инфарктно заседание, на което за малко да мине предложението на БСП в изискванията да се запише, че началникът може да е само военен. Но председателят на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) използва всякакви хватки и парламентарни похвати, за да преброи гласовете "за" и "против" това предложение в полза на Бакалов.

Как се броят гласове

От БСП направиха предложение директор на служба "Военна информация" да може да бъде само военнослужещ с висше военно звание, който е на действителна военна служба - същият текст като приетия този четвъртък в зала. Тогава текстът на левицата бе подложен на гласуване, като от първия опит не стана много ясно колко души са "за", колко "против" и колко "въздържал се". Затова от БСП поискаха прегласуване.

Преборителят изброи 7 "за", 4-ма "против" и 3-ма "въздържал се" или 7 на 7. Това означава, че предложението на БСП не се приема. В този момент Димитър Дъбов от левицата подскочи: "Ти какво броиш бе? 8 са "за"! Дъбов посочи към представителя на БДЦ Чавдар Пейчев, чиито глас според него, не е бил преброен в позла на предложението на левицата. Димитър Лазаров (ГЕРБ) мигновено поиска 10-минутна почивка и разпусна депутатите насред завихрящия се скандал.

Пред Клуб Z Пейчев коментира, че е подкрепил предложението на левицата, но не знае дали гласът му е бил отчетен. Според БСП текстът мина с 3 гласа на ДПС, 3 на БСП, 1 на АБВ и този на Пейчев, т.е. 8. Един глас в действителност се изгуби в изчисленията на председателя Лазаров, тъй като от самото начало на заседанието на комисията гласуваха 15, а не 14 души.

Въпреки това предложението на БСП бе счетено за неприето - за разлика от изненадващата подкрепа, която дойде именно от ГЕРБ няколко месеца по-късно. Явно от левицата са успели да убедят управляващите в правотата си.

Някоколко самолета и един генерал

Втората сюжетна линия е тази със скандала, който се вихри с ремонта на изтребителите ни Миг 29. Както е известно, за да продължи да изпълнява ангажиментите си в НАТО и да охранява въздушното си пространство, България трябва да започне поетапен ремонт на двигателите на самолетите, който ако не бъде осъществен до средата на следващата година, ще останем без бойна авиация.

Вместо да сключи традиционно договор с Русия обаче, Ненчев взе решение, че ще еманципира военната ни техника от руската зависимост и започна преговори с Полша за ремонта. Последва реакция от руската "РСК МиГ" - с писмо от компанията се заканиха, че ако преговорите с Варшава не бъдат преустановени, ще спре доставките на резервни части за самолетите. Руснаците твърдят и че Полша няма лиценз за да извършва ремонти за трети страни.

Ненчев обаче не се отказа от идеята друг, а не Русия да ремонтира двигателите и дори заговори за натиск, опит за сплашване и подкуп от страна на руски представители, да се приеме офертата за МиГ-овете, в пъти по-скъпа от полската. Тези му твърдения така и не бяха доказани от прокуратурата. Междувременно министърът получи мандат да води преговори за закупуването на нови изтребители.

На този фон военното министерство пусна във вторник вечерта за обществено обсъждане промяна в закона, с която се дава възможност на съюзни самолети да охраняват съвместно с нашите въздушното ни пространство. Това обаче стана изненадващо за премиера Борисов и въпреки неговата воля и тази на президента Росен Плевнелиев. 

Стана, също така, в отсъствието на самия Ненчев, който реши да замине на няколкодневна визита в Алжир вместо да съгласува действията си с началството. С което събра допълнително черни точки на "Дондуков" 1.

По план Ненчев се прибираше на 1 октомври следобяд, но пък командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев реши да го изпревари и изненадващо хвърли оставка същия ден по обяд с мотива неуредици в бойната ни авиация. Последва привикване в Министерския съвет за среща с Борисов, след която генералът реши да оттегли оставката си.

Ненчев се прибра на този фон от Алжир, но дори не е отишъл в министерството си за кризисна среща с екипа си. Късно вечерта от МО разпространиха само едно прессъобщение, в което се казва, че е двамата с Бойко Борисов ще продължават да работят заедно. Днес обаче министърът, съпредседател на Реформаторския блок, ще се яви "на килимчето" пред своите - депутатите на Блока.