От днес парното поевтинява в 7 града, след като Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение за по-ниски цени заради намалението на природния газ с 14,26%.

В София цената на топлоенергията ще спадне с 4,30%, в Плевен с 2,39%, в Бургас с 0,93%, във Варна с 1,24%, във Враца с 3,91%, във Велико Търново с 0,14% и в Разград с 3,85%. Единствено за Пловдив има повишение от 0,7%, което се дължи на технологичните специфики на дружеството там.

Обявеното поевтиняване от 1 октомври е по-малко от това, което КЕВР беше огласила. Председателят на регулатора Иван Иванов обоснова разликата с оставения на топлофикациите резерв в цената от около 5 на сто, за да не се позволи да се ощетят българските потребители на топлинна енергия, ако цената на природния газ се повиши по време на отоплителен период, п рипомня Агенция „Фокус”
Иван Иванов, КЕВР: Настоящата седмица се превърна в седмицата на българската енергетика
Настоящата седмица се превърна в седмицата на българската енергетика.Това обяви след закритото заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране нейният председател Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Вчера по време на специална среща беше съобщено, че българската енергийна борса, като важен елемент от българската енергетика ще стартира на 8 декември, което е една наистина добра новина. Появи се и втората голяма новина, че компанията „Шел” е определена да проучи находищата на петрол и газ в блок „Силистар”. Третата новина, която съобщи министър Теменужка Петкова е, че се очаква не по-късно от месец октомври да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора България-Гърция, като важен елемент от нашата газова инфраструктура”, припомни Иванов. По думите му, днес Комисия за енергийно и водно регулиране излиза с решения, които счита, че са много добри, както за българския бизнес, така и за битовите потребители. Те са били взети с пълното единодушие на членовете на регулатора и ще бъдат публикувани на сайта на КЕВР в рамките на днешния ден. Иванов отново отбеляза, по отношение на цената на електроенергията, че според закона срокът, в който може да се произнесе комисията е тримесечен. "Трите месеца след последното произнасяне по отношение на цената на електроенергията изтичат в края на месец октомври и през него комисията ще направи задълбочен анализ, за да излезе с решение тогава . Не мога по никакъв начин да ви кажа нещо повече в момента", заяви той 
Весела ПЕТРОВА


Агенция „Фокус”
Потребителите на "Топлофикация София" ще плащат с 16,36% по-малко за парно спрямо предния отоплителен сезон
Потребителите на "Топлофикация София" ще плащат с 16,36% по-малко за парно спрямо предния отоплителен сезон. Това каза Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране след закрито заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. С промяната в цената на газ, който „Булгаргаз” продава за следващото тримесечие и отражението на това върху цените за топлоенергия, намалението за голяма част от абонатите на топлофикациите спрямо това, което са плащали за парно през предишната зима, е значително. За София – понижението е с 16,36, за Пловдив – 8, 95%, за Плевен – 12, 85%, за Бургас – 14,36, за Варна – 10,95, за Враца- 15,33, Велико Търново- 16,80, за Разград – 17,06. По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов решенията, които е взела комисията спрямо следващия регулаторен период са много добри, както за бизнеса, така и за българските граждани. 
Весела ПЕТРОВА