"Ислямска държава" (ИД) планират истинско ядрено цунами.

Това разкрива в книга германският журналист и писател Юрген Тоденхьофер, съобщи в. "Дейли експрес".

Той успял да се внедри за кратко в редицата на джихадистката групировка. Резултатът от това е книгата му "Вътре в ИД - десет дни в "Ислямска държава".

"Терористите планират да избият неколкостотин милиона души. Западът драстично подценява мощта на ИД. Тя иска да сложи ръка на ядрените оръжия", твърди Тоденхьофер (64 г.).

Според него организацията е "ядрено цунами, което готви най-голямото религиозно прочистване в историята".

"В момента те контролират територия, по-голяма от тази на Великобритания, и се ползват с достигащата почти до екстаз подкрепа, каквато досега никога не е имало в зоната на бойните действия. Всеки ден прииждат стотици доброволци от целия свят. Те са най-бруталният и най-опасният враг, който съм виждал през живота ми. Не виждам никого, който да има реални шансове да ги спре. Само арабите могат да спрат ИД. Завърнах се оттам, много песимистично настроен", заявява журналистът.

Мастилото от постигнатото с Иран ядрено споразумение все още не е изсъхнало, а близкоизточните страни, противопоставящи се на доминацията на Техеран в региона, вече се стремят самите те да станат ядрени сили, отбелязва в. "Вашингтон пост". Сделката, постигната от Барак Обама, буквално може да означава надпревара във въоръжаването, която може да доведе до ядрено опустошаване, докато Саудитска Арабия и останалите се опитват да се сдобият с бомба, както и да се противопоставят на Иран. Колкото повече страни се сдобият с ядрено оръжие, толково е по-голяма опасността да го получат и терористите. И то може да бъде използвано за нападение срещу Израел или Запада.