Българските алпинисти Боян Петров и Атанас Скатов ще атакуват днес или утре хималайският връх Манаслу (8163 м). Финалното им изкачване към все още непокорявания от българи връх зависи от атмосферните условия, които са доста капризни в последните дни.

Петров и Скатов не са в една експедиция, но са се видели в подножието на Манаслу.

През миналата година Боян Петров, който е диабетик, стъпи на три 8-хилядника, сред които К2 (8611 м, №2 на планетата).

Боян Петров

Вчера Атанас Скатов за трети пореден път достигна директно от базовия лагер (4700 метра) до лагер 3 на височина 6500 метра на връх Манаслу. Той катери абсолютно сам, без помощта на шерп, без кислород и в условията на много силен вятър, снеговалеж и лоша видимост.

„Нека силно се надяваме, че този път майката-природа ще бъде по-благосклонна. Нека му стискаме всички палци и да му пожелаем успех. Той ви поздравява и обича“, каза Нели Димитрова, сестра на алпиниста-веган.

Припомняме, че проектът на Скатов „Изкачване на седемте континентални първенци на нашата планета без консумация на животинска храна“ цели да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животински продукти, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.

Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 г. За две години и половина той покори най-високите върхове на Африка (Ухуру - 5892 м), Европа (Елбрус - 5642 м), Южна Америка (Аконкагуа - 6962 м), Австралия и Океания (Карстенц пирамид - 4884 м), Антарктида (Винсън - 4892 м). Алпинистът от Сливен е стъпил и на покрива на света - Еверест (8848 м). На 24 май 2014 г.  стана тринайстият българин, стъпил най-високо на земята.