"Решението за създаването на ООН бе прието в нашата страна от участниците в антихитлеристката коалиция."

Така руският президент Владимир Путин започна речта си на 70-ата юбилейна сесия на Съвета за сигурност в Ню Йорк. Той се появи на тази трибуна за първи път от 10 години насам.

Въпреки че бе очаквана с огромен интерес, речта трая само 23 минути. И в нея нямаше нищо извънредно.

Явно важните новини ще изскочат няколко часа по-късно, когато в рамките на същата сесия Путин ще се срещне с американския си колега Барак Обамча. Двамата ще се видят за първи път след почти едногодишно прекъсване.

В речта си Путин изтъкна важността на ООН и изтъкна, че тя е опазила света от мащабни сътресения. Това е станало с нейните структури, които нямат равни по легитимност. Напоследък срещу организацията има критики. Причина са най-вече разногласията между страните членки на Съвета за сигурност.

 

Кой не се съобразява с ООН

 

"Знаем, че след края на Студената война в света остана само един център на доминация. И там възникна мисълта, че ако те са толкова изключителни и силни, не трябва да се съобразяват с никого, включително с ООН. А организацията, вместо автоматично да санкционира това, им се мотае в краката, както казват в Русия", продължи Путин. Той не назова конкретно име, но ставаше дума за САЩ.

"Смятаме опитите да бъде разклатен авторитетът на ООН за изключително опасни. Тогава няма да остане нито едно правило, освен правото на силния", допълни руският лидер.

"За свобода в Русия и мир в Украйна", гласеше плакат, издигнат
от противници на Путин в Ню Йорк. Снимка Фейсбук

Руският президент призова за уважение към различните страни и да не им бъде натрапван единен модел на развитие, признат от някого за единствено правилния. Макар и косвено, Путин призна, че СССР е налагал насила комунизма. Сега пък има износ на социални експерименти под маската на демократични революции.

"Блоковото мислене от времето на студената война у някои наши колеги все още преобладава. Първо продължи разширяването на НАТО, след като Варшавският договор и СССР се разпаднаха. Поставиха постсъветските страни пред лъжлив избор - да бъдат с Русия или със Запада. Рано или късно, това трябваше да се превърне в сериозна геополитическа криза. Така и стана в Украйна. Там провокираха въоръжен преврат и избухна гражданска война", каза Путин.

 

За Украйна

 

Една от изненадите бе, че Путин засегна съвсем накратко темата за Украйна.

Целостта на тази страна не може да бъде гарантирана чрез заплахите и силата на оръжието, смята руският лидер. Трябва да се вземе предвид волята на хората в Донбас и да се спазват Минските споразумения.

Украинската делегация напусна залата още с излизането на Путин на трибуната. Вчера същото стори руската делегация, когато излезе да говори украинският президент Петро Порошенко.

 

За Сирия, тероризма и бежанците

 

Владимир Путин предложи на ООН да обсъди резолюция за координирането на всички сили, борещи се срещу "Ислямска държава" (ИД). Той поиска да бъдат подведени под отговорност тези, които допуснаха разпространението на тероризма в Близкия изток.

"Поне разбирате ли каква я свършихте?", попита риторично президентът. И призова страните да се ръководят не от амбициите, а от общите цели, и да бъде създадена широка антитерористична коалиция. Русия смята за огромна грешка отказа от сътрудничество със сирийските войски в борбата с тепоризма.

Колкото до бежанците, Путин е на мнение, че кардиналното решение на проблема е във възстановяването на държавността там, където тя е унищожена, и чрез помощ. Затова трябва да се възстанови държавната структура в Либия и да се подкрепи законното правителство на Ирак. Путин нарече лицемерни гръмогласните изявления за борба с тероризма от страна на тези, които използват екстремистите за постигане на своите цели. 

 

За санкциите

 

Всичко в разрез с устава на ООН трябва да бъде отхвърляно, смята Путин. В едностранното налагане на санкции, заобикалящо международната организация, той вида начин за отстраняване на конкурентите на пазара. И призова правилата на международната търговия да не бъдат пренаписвани от отделните страни.

В края на речта си руският ръководител засегна и климатичните промени. В борбата с тях трябва да се търсят пробивни методи. Това е предизвикателство от глобален мащаб, но то е по силата на човечеството.

Демонстрации в Ню Йорк и в подкрепа, и против Путин предшестваха речта му, предаде Нюз.Ру.

Двадесетина руснаци се събраха вчера на пл. "Таймс скуеър". Те издигнаха плакати в подкрепа на руския лидер. На един от тях бе написано "Путин не е вашият враг, врагът ви е Уолстрийт". Друг надпис глрасеше "Не на войната срещу Русия".

Гейктивисти призоваха Путин да спре да ги убива и дискриминира. Снимка Туитър

Срещу Путин протестираха няколкостотин представители на украинската диаспора в Ню Йорк. Те се събраха пред постоянното представителство на Русия в организацията. Към тях се присъединиха и хора с нетрадиционна сексуална ориентация, за да изразят солидарност с преследваните от властта в Русия гейове.