Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Максимата на Марк Твен, че земята трябва да се купува, защото вече не се произвежда, е евъргрийн. Както и народната мъдрост, че земя не се продава. През 2013 г. земеделската земя в България е поскъпнала с 8,6%, като средно е струвала 594 лв. за декар, показва изследване на Националния статистически институт. А през последните 4 години цената на земеделската земя е нараснала с невероятните 112%, като през 2010 г. декарът е струвал 279 лева.

Лозята са били най-добрата инвестиция през 2013 г. - в сегмента поскъпването е с 21,8%. Увеличението на цената на нивите е с 11,7%, но при овощните градини ръстът е с 5,1%.

Данните потвърждават и факта, че е добре земята да се обработва, вместо да стои просто така. През 2013 г. цената на ливадите се е понижила с 8,8%.

"Повишението на цената на земята тръгна още от 2006 г. и е свързано с появата на купувачи - големите инвестиционни фондове", коментира за Клуб Z Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Петков обръща внимание на факта, че като цяло пазарът е тръгнал от много ниски нива - през 2005 г. средните цени на земеделската земя са били 70-80 лв. за декар. "След това през 2009 г. на пазара се включиха и арендаторите, казва Петков.

Оказват ефект и субсидиите от ЕС за отглеждане на селскостопанска продукция, които са в диапазона от 15 до 30 лв. за декар.

През 2013 г. нивите са били най-скъпи - 621 лв. средно за декар при 433 лв. за овощните градини, 319 лв. за лозята и 198 лв. за декар ливада. Най-висока продължава да бъдe цената на земеделската земя в Североизточния район - 827 лв. на декар

Заради субсидиите се увеличава и цената на рентата - средно 38 лв. на дка, което е с 11,8% по-високо от 2012 г.

Според Борислав Петков цената на земята в бъдеще ще е свързана с действията на нейните стопани.

"Всяка добавена стойност към земята като уедряване и хидромелиоризация ще води до повишаване на цената", смята той.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.