България не е предлагала на нейна територия да бъде изграден бежански център, т.нар. "гореща точка" и такова мнение със сигурност не е било изразявано от премиера Бойко Борисов на срещата на лидерите на ЕС в сряда.

Това заявиха пред Клуб Z източници от МВР, което е подготвяло Борисов преди срещата. 

"Гореща точка" у нас може да има само, ако сме в Шенген и със сухопътните си граници, а това няма да се случи скоро. Не сме поставяли и като условие пълното ни приемане в свободното за движение пространство срещу изграждането на такъв център, допълни източникът ни.

Според него, засега България не смята да използва ситуацията, за да извива ръцете на страните-членки на ЕС за влизане в Шенген.

"По-добре да сме настоятелни да получим допълнително финансиране и да участваме по-активно в процесите на взимане на решения, отколкото да поставяме условия и то в такава динамична ситуация. Не е гаранция, че няма да поискаме влизането в Шенген, но не е сега моментът", посочиха още от ведомството на Румяна Бъчварова. 

Един такъв център означава приемане и регистриране на мигрантите и релокацията им, но без да е ясно кога точно и къде точно ще бъдат пренасочени те.

По думите на служителят на министерството тези дни щяло да се вземе решение и за отпускането на допълнително средства за страната ни в размер на 5,2 млн. евро за справяне с бежанската криза. Парите са по линия на ресорния фонд - за убежище и миграция.

Междувременно обаче самият премиер Бойко Борисов реагира, че България и сега си била гореща точка и не би трябвало хората да се изненадват.