"Атака" подкрепи на първо четене промените в Конституцията, свързани със съдебната система и така въпреки отказа на АБВ да гласува "за", предложенията получиха 184 гласаЛидерът на партията Волен Сидеров не присъства, тъй като е в три дни бащински отпуск. Потърсихме за коментар депутатка от "Атака" Магдалена Ташева.

 

- Госпожо Ташева, защо "Атака" вчера изненадващо подкрепи на първо четене предложението за промени в Конституцията?

Сигурно знаете, разпечатката на гласуването я има в интернет, аз не съм присъствала на това гласуване. Но както разбрах от изявленията на моите колеги, например Явор Нотев, тук става дума за следното:

Първо, тъй като се променя Конституцията, четенията не са две, а три. Вчера е гласувано просто да се вкара темата в дневния ред на Народното събрание.

Второ, тя предвижда тази промяна, така твърдят вносителите й, да се разширят правомощията на инспектората към ВСС. Нека да обясним, че инспекторатът контролира работата на ВСС и може да го санкционира. Сега в правомощията се включва и правото на инспектората да разрушава и да разкъсва тъй наречените съдебни фамилии. Когато в едно дело, особено когато то е с голямо обществено значение, бащата е прокурор, мама е съдия, а синчето е адвокат на подсъдимия. Те в кухнята вкъщи уговарят делото. В такива случаи не е за да бъде осъден престъпникът, а за да си плати за некачествен обвинителен акт, има си тарифа.

- Защо доскоро "Атака" нямаше намерение да подкрепи тези промени?

Защото там просто се казваше, че ВСС ще се раздели на две колегии, на две камери, и ние казвахме – какво от това?

- Тоест, вие смятате, че трябва да има промени между първо и второ четене?

Сериозни промени, даже ние ще пишем промени, доколкото разбрах, такива са намеренията на господин Явор Нотев. Освен това, Венецианската комисия искала членовете на ВСС, избрани от колеги съдии, да е по-голям (броят им - б.р.) от квотата на парламента. Защо така е решила Венецианската комисия, аз дори не мога да предполагам, но явно има принцип – съдии да избират съдии. Това вероятно ще доведе до една по-голяма независимост от политиците в парламента или пък политиците в Министерския съвет.

- От Партия "Атака" очаквате ли управляващите да подкрепят някой ваш законопроект в замяна на подкрепата вчера?

Ние не търгуваме. Какво имате предвид?

- В крайна сметка, вие сте дали подкрепа, логично е и те да подкрепят някой ващ законопроект, ако има консенсус по него?

Ние защитаваме нашите законопроекти с аргументи. Ето, сега имаме много силен аргумент да питаме, да настояваме за изграждането на плътна стена по цялата българо-турска граница. Всички сте чели прословутото писмо на Давутоглу към Бойко Борисов. В него той заплашва България, а и Европа, че ако международната общност не подкрепят неговия план за създаване на безопасна зона на сирийка територия, тоест „Ако не ми позволите на окупирам Северна Сирия, аз ще отприщя един бент и вие ще бъдете заляти от 7 милиона араби". А може би и африканци, защото там се говори и за Еритрея, Мали и така нататъка.