Русия може да разположи в Калининградска област ракети "Искандер-М", сподели днес пред Интерфакс анонимен дипломатически източник в Москва.

Стъпката ще бъде в отговор на съобщенията, че Германия ще разположи на своя територия американски ядрени бомби Б61-12.

Бомби Б61-12. 

По-рано Дмитрий Песков - говорителят на президента Владимир Путин, заяви, че стъпката на Берлин и Вашингтон нагнетява напрежението в Европа, нарушава стратегическия баланс и ще принуди Русия да вземе ответни мерки за защита на националната си сигурност. Той обаче не даде подробности за евентуалния отговор на Москва. Но изтъкна, че става дума за "мерки, които ще бъдат необходими за гарантиране на националната сигурност на Русия и възстановяването на стратегическия паритет".

Малко по-конкретен бе Владимир Комоедов - председател на Комисията по отбрана към Думата. Той не спомена какво оръжие ще разположи Русия, но освен за Калининградска област - анклавът, разположен между Полша и Литва, спомена и анексирания преди година Крим.

"Първо, Русия е голяма. Второ, имаме и цели "континентални острови", образувани в резултат на разделянето - в Калининградска област и Крим и т.н. Мисля, че дори въоръжението, което имаме и е разположено на територията на Русия, ще бъде достатъчно, за да гарантираме сигурността на страната ни", каза той. Крим също няма сухопътна връзка с Русия.

Вчера германската телевизия Це Де Еф съобщи, че тези дни започва подготовка за разполагането на нови американски ядрени бомби. Това ще стане в базата на Бундесвера край крад Бюхел, федерална провинция Райнланд-Пфалц.

Журналистите проучили данните, след като анализирали документи на американското правителство за бюджета за настоящата година. В тях било споменато, че от третото тримесечие на 2015 г. за военновъздушните сили на САЩ ще бъдат отделяни средства за въоръжаване на германските бомбардировачи "Торнадо" с нова система за ядрено въоръжаване.

В базата край Бюхел щели да бъдат разположени също така 20 нови ядрени бомби, чиято обща мощност е равна на тази на 80-те бомби, хвърлени над Хирошима през 1945 г. Според експерти в момента в тази база още от времето на Студената война има от 10 до 20 американски ядрени бойни глави. 

От военното министерство в Берлин не са коментирали засега твърденията на Це Де Еф.

Що е то

 

Бомба Б61 по време на разглобяване.

Бомбата Б61 е разработена през 1963 г. в националната лаборатория в Лос Аламос, щата Ню Мексико.

Тя има променливо ниво на мощността на заряда. Предназначена е за транспортиране по въздуха, включително и от свръхзвукови самолети. Дължината й е 3,58 метра, а диаметърът - 33 сантиметра. Средното тегло е 320 килограма.

Току-що е завършена разработката на последната, 12-а модификация на Б61. От съществуващите досега 4 продължават да бъдат на въоръжение. Една е неактивна, а три са отменени още преди започването на производството.