Противодействието на тероризма е особено важно сега, когато т.нар. Ислямска държава изопачава исляма и се опитва да вербува привърженици в Русия, заяви президентът Владимир Путин. Той държа реч при откриването на най-голямата джамия в Европа, която бе издигната в Москва.

Днес виждаме цинично експлоатиране на религиозните чувства и използването им за политически цели, продължи руският лидер, цитиран от ТАСС. Терористите от т.нар. Ислямска държава компрометират една велика световна религия, компрометират исляма, убиват хора, в това число служители на Бога и варварски унищожават паметници на културата, допълни Путин. Тяхната идеология е изградена върху лъжи, извръщаване на исляма, обощи той. Господарят на Кремъл изрази огромно уважение към имамите и другите мюсюлмански проповедници в Русия, които се противопоставят на терористите. Не се съмнавям, че и в бъдеще те ще възпитават вярващите в принципите на хуманизма, милосърдието и справедливостта, подчерта той.

Ние наистина искаме да създадем международна коалиция за борба с терористите и екстремистите и за това водим консултации с нашите американски партньори, изтъкна Путин, като припомни, че е говорил по тези въпроси с президента Барак Обама по телефона.

Днес ние отново станахме свидетели как Москва събира цялото многообразие на народите, обединява техните общи духовни ценности, създава единно жизнено пространство и на всички показва прекрасен пример за бъдещето. Турция и Русия се родеят с богатия си опит за мирно съществуване на народите, отбеляза турският президент Реджеп Ердоган. Освен него на церемонията присъства и палестинският вожд Махмуд Абас.

Джамията е издигната през 1904 година. Но е била занемарена. Преди 10 години започва ремонт, който я увеличава многократно. Сега тя е на площ 20 000 кв. м. и може да побере 10 000 вярващи. Висока е 46 метра. Има 6 етажа, три от които са зали за богослужения. На другите етажи са разположени различни зали, включително за конференции. В джамията има 7 асансьора, монитори за препредаване на служби и са внедрени много съвременни технологии като климатици, системи за пречистване на въздуха и други.