ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

България подкрепя предложението на Европейската комисия за задължителни квоти за преразпределяне на мигранти от страните "от първа линия" в ЕС сред останалите държави членки, обяви днес в Брюксел Румяна Бъчварова, вицеприемиер и министър на вътрешните работи.

"Ще потвърдим позицията си, че решението за квотното разпределение е решение, което можем да вземем и то е началото на по-добрия контрол и по-доброто менажиране на общите процеси. Ние смятаме, че този ангажимент трябва да бъде задължителен за държавите, защото иначе се обезсмисля неговото прилагане. Същевременно смятаме, че той е временно решение и трябва да се търсят принципните подходи и принципните решения за прекратяване на тази криза", каза Бъчварова, влизайки в извънредно заседание на Съвета на вътрешните министри на ЕС в Брюксел за миграционната криза. 

Предмет на дискусията е предложение на Европейската комисия за преместване на 120 000 нелегални имигранти с право на международна закрила от Италия, Гърция и Унгария в другите държави от съюза без Великобритания и Дания през идните две години. Последните две ползват изключения от политиките в областта на вътрешните работи на ЕС съгласно договорите си за присъединяване към него.

Предложението предвижда и засилване на охраната на външните граници на ЕС и създаване на т.нар. "горещи точки" или приемни центрове за мигранти в страните изложени на най-силен натиск.

Преди седмица вътрешните министри не успяха да се споразумеят по плана, според който на България биха се паднали 1 600 души от общия брой. Главната съпротива идва от държавите от т.нар. Вишеградска четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които възразяват или срещу самото преразпределяне, или срещу задължителността на квотите. 

Поради противоречията квотите заедно с дългосрочните аспекти на миграционната криза са тема на извънредна среща на върха утре в Брюксел.

Междувременно Унгария заяви, че не желае да се възползва от механизма за солидарност, който би пратил в други държави от ЕС 54 000 от нейните нелегални имигранти. България смята, че с тази бройка трябва да бъдат увеличени мигрантите предвидени досега за пренасочване от Италия (15 600) и Гърция (50 400). 

По предишна схема за солидарност държавите от ЕС се споразумяха да приемат сътоветно 24 000 и 16 000 нелегални мигранти с право на убежище от тези страни. 

"Ще подкрепим преразпределението на 120 000 мигранти и ще обсъдим детайлите за това от къде те да бъдат пренасочени към други държави", каза Бъчварова. По думите ѝ квотите на отделните държави са предложени "балансирано и справедливо".

"Най-важно е да се търси решение на проблема там, където е възникнал, винаги сме го казвали, но това трябва да върви успоредно с другите решения като оситуряване на сигурността на външните граници", посочи още тя.