Много философи са разсъждавали по въпроса какво е щастието. Отговорът се оказва много лесен - да изпълним целите, които сме си поставили в кариерата...до 27-годишна възраст. Това е валидно поне за мъжете, твърди ново изследване, цитирано от "Индипендънт".

Според неговите резултати мъжете са по-неудовлетворени на следващите етапи от живота си, ако не са успели да задвижат напред кариерата си преди 27-годишна възраст. Очакванията на жените са малко по-различни. За много от тях - получаването на степен от университет и развитие напред в социалната йерархия е много по-вероятно да доведе до удовлетвореност.

Университетът на Единбург представи резултатите от мащабно изследване на стойност 1, 125 млн. британски лири, което проследява в развитие живота на 1208 шотландски деца, родени в шестдневнен период през 1936 г. Те първо са били интервюирани на 11-годишна възраст през 1947 г., след това на 27-годишна възраст през 1963 г.

52 години по-късно се прави ново интервю на тези от 1208 участници в изследването, които са още живи. То показва, че онези мъже, които не са постигнат кариерните си цели през 1963 г. сега, когато са на 77 години, казват, че животът им няма смисъл и съдържание. От друга страна мнозинството от 77-годишните жени, които не са имали същите възможности както мъжете през 40-те и 50-те години на миналия век, твърдят, че наличието на повече възможности да се образоват и да растат по -социалната стълбица им е донесло след време по-голямо удовлетворение.  Работещите жени също казват, че са били по-щастливи, колкото повече са растяли в кариерата. 

Каролин Брет, един от учените, осъществили проучването, обяснява:"Тези мъже и жени са влизали на пазара на труда в началото на 50-те години, когато възможностите са били много по-различно, от тези, които имат днешните млади хора".

"Сред мъжете е имала почти пълна заетост, а много жени, когато са се омъжвали, е трябвало да напуснат работа." 

За мъжете нестабилната ранна кариера и липсата на постижения или израстване в ранна възраст водят на по-късен етап до негативно отношение към живота. При жените, за които възможностите да се образоват и да си намерят работа често са липсвали, да получат по-високо образование и по-висок социален статус формират по-отпимистичен поглед към живота на стари години и по-голяма удовлетвореност.