Делян Пеевски сам е решил да стане евродепутат и сам е организирал вълната от номинации, които започнаха да идват от регионалните структури на ДПС. Това е версията на бившия земеделски министър Мехмед Дикме, който бе гост в предаването "Тази неделя" по бТВ.

"Ако той не беше съгласен с тази номинация, можеше да излезе и да каже: Момчета, спирайте, аз не искам", каза Дикме.

Делян Пеевски вече е номиниран от десетина областни организации на ДПС за кандидат за листата за Европейски парламент. 

Хората искат такъв мъж да ги защити. От Европата ще стане по-добре, разбирате ли? Това качество на силния човек – човек, който да може да каже "стоп" на тези хайвани, които дерибействаха в регионите“, обясни председателят на ДПС в Кърджали Бахри Юмер пред Клуб Z.

По-скандално обаче било това, че зад тази акция стои дългата ръка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, коментира Мехмед Дикме.

"Много често той си прави опити с търпението на българското общество, това е поредната му провокация към обществото и знак, че той вече е над всичко и над всички – Ще си правя каквото си искам, аз взимам решенията", предположи Дикме.

Той разкри още, че в ДПС всички са наясно кой е силният човек и че председателят Лютви Местан иска среща с Делян Пеевски, докато Пеевски по всяко време влизал без предупреждение в кабинета на лидера.

"Пеевски е изключително силен. Той е по-силен в сферата на правосъдието от министъра на правосъдието", каза още Дикме.

Според него избирателите на ДПС гласуват просто за партията и не се интересуват от това кои са имената в листите. Те биха подкрепили Делян Пеевски на първо място, Волен Сидеров на второ, стига на трето ясто да има човек с турско име. Вината за това Дикме хвърли върху останалите партии, които никога не включвали мюсюлмани на избираеми места в листите.

Номинирането на Пеевски провокира голям протест в деня, когато се навършиха 300 дни от злополучното му избиране за шеф на ДАНС, което доведе до няколкомесечни протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. Номинирането му доведе и до вълна от пародийни събития - "Зелените" го номинираха за всичките си 17 места в евролистата, а "Протестна мрежа" го номинира дори за еврокомисар.

Преди два дни майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева обяви, че е продала медиите си на неизвестна фирма на два дни. Това съвпадна с номинирането на сина й за евродепутат и със започналата данъчна проверка срещу Пеевски, банкера Цветан Василев и новия политик Цветан Василев, провокирана от сигнала на "Протестна мрежа".

Тази седмица по предложение на ДПС парламентът промени и бюлетината и превърна квадратчето за посочване на преференциален избор за депутат в кръгче. Това би улеснила инструктирането на избирателите, които биха се затруднили с бюлетината. 

Връзка между всички тези събития официално няма.